Προβληματίζει το νομοσχέδιο για τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων

15:53 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαροί ενδοιασμοί εκφράστηκαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σε σχέση με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που τροποποιεί τον νόμο για τη φορολογία του εισοδήματος και τον νόμο για τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων, διευρύνοντας την εξουσία του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων.

Η Επιτροπή ζήτησε από το ΤΕΠ, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

να διαβουλευθούν και να εξετάσουν πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, ώστε να παρουσιάσουν στην Επιτροπή συγκεκριμένη πρόταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

“Ζωηρές επιφυλάξεις”, εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε ότι «αν θέλουμε να διευρύνουμε τις εξουσίες του Υπουργού Οικονομικών, μπορούμε να τις διευρύνουμε αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται, ότι δηλαδή ο Υπουργός οποιαδήποτε ώρα θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμία δέσμευση, μπορεί να δίνει στοιχεία στον οποιονδήποτε».

Την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε παρέμβαση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν έχουν συνταγματική υφή και πως είναι «άσχετες», κατά την έκφρασή του, καθώς σχετίζονται με τη διεύρυνση των εξουσιών του Υπουργού. Ο Γενικός Εισαγγελέας αντέδρασε, διερωτώμενος γιατί τότε τον καλούν στη Βουλή και έκανε λόγο για “εκπληκτικές και πρωτότυπες απόψεις” που εκφράστηκαν.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννος Δανιηλίδης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ανέφερε ότι υπάρχει λίστα όσων φοροδιαφεύγουν και μπορεί με κάποια διαδικασία να υπάρξει δημοσιοποίηση και να τεθούν οι προϋποθέσεις που τίθενται από άλλες Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 7 βασικές νομικές προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να τεθεί και η εφαρμογή της νομοθεσίας στην Κύπρο. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος σκοπός είναι όπως η δημοσιοποίηση αποτελέσει ένα επιπρόσθετο μέτρο πίεσης για εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο.

Ο κ. Πούφος δήλωσε ωστόσο ότι «ίσως θα μπορούσαμε να εργαστούμε επί ενός βελτιωμένου κειμένου με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμβολή της Γενικής Εισαγγελίας και του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε περισσότερο το σκοπό της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι με την πρόταση της Κυβέρνησης η δημοσιοποίηση θα γίνεται «αυθαίρετα» και εξέφρασε ανησυχία. «Αφήνεται η επιλογή της δημοσιοποίησης στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών. Δεν υπάρχουν αντικειμενικά προκαθορισμένα κριτήρια για το πότε θα δημοσιοποιούνται οι όποιες καθυστερημένες οφειλές ή και

Keywords
Τυχαία Θέματα