Πτώση σημειώνουν εξαγωγές και εισαγωγές στην Κίνα

12:42 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η εμπορική δραστηριότητα της Κίνας σημείωσε πτώση τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, καθώς μια εσωτερική επιβράδυνση, ο αναβρασμός στο εξωτερικό και το κλείσιμο εργοστασίων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Ετους επηρέασαν τη ζήτηση.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριου σε 149,94 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση της τάξης του 15,3%, φτάνοντας τα 122,66 δισ. δολάρια, σύμφωνα

με ανακοίνωση του Τελωνείου. Αυτά τα εμπορικά στοιχεία είναι τα χειρότερα από το 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Το ευάλωτο πολιτικά εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, που ανησυχεί τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, αυξήθηκε σε 27,28 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο από 16,52 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτές έχουν επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου διαστρεβλώνονται από τις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Ετος, που αναφέρεται επίσης ως Φεστιβάλ της Ανοιξης και το οποίο φέτος ήταν πιο νωρίς απ’ ό,τι συνήθως.

Πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις της Κίνας μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι τους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν το πιο σημαντικό φεστιβάλ στο κινέζικο ημερολόγιο με τις οικογένειες τους.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι τα τελευταία εμπορικά στοιχεία προσθέτουν στις ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθώς η κρίση της Ευρωζώνης και η αδυναμία που παρατηρείται στις ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για κινέζικα προϊόντα.

Η μεγάλη πτώση σε εισαγωγές αντικατοπτρίζει επίσης «πολύ αδύναμη εγχώρια ζήτηση, καθώς οι επενδύσεις σημειώνουν πτώση», δήλωσε ο αναλυτής της IHS Global Insight Αλιστερ Θόρντον.

Τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν ετήσια αύξηση 10,3% και 1,5% αντίστοιχα, κάτι που και πάλι δείχνει σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, όταν οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 13,4% και οι εισαγωγές 11,8%.

Ο οικονομολόγος Λου Τινγκ της Bank of America – Merrill Lynch εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή χρεωστική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην οικονομία της Κίνας φέτος και ότι θα λειτουργήσει ως «μεγάλος επιβραδυντικός παράγοντας» στην ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα