”Ρεαλιστικό σύμφωνο για την ανάπτυξη” ετοιμάζει ο Μόντι

16:27 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενα «ρεαλιστικό σύμφωνο για την ανάπτυξη» είναι το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής συνάντησης του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με τους αρχηγούς των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνησή του στη Βουλή και τη Γερουσία της Ρώμης.

Τα κύρια σημεία του συμφώνου αφορούν την παροχή επιμέρους κινήτρων που θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση σειράς δημοσίων έργων και την ταχύτερη πληρωμή των ιδιωτικών επιχειρήσεων από μέρους του δημοσίου.

Παρόλα αυτά, ο Μόντι

δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη, δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες, εύκολες οδοί. Μια διαπίστωση που αφορά, κυρίως, την παρούσα φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από σαφώς περιορισμένη διάθεση οικονομικών πόρων του δημοσίου».

Την ίδια ώρα, η Ιταλία θα μεταθέσει για το 2014 από το 2013 το στόχο της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού της, λόγω της εξασθένησης της οικονομίας της, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας.

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Ρόιτερς, προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο για την περίοδο 2012-2014 και ότι το 2012 θα είναι πιο έντονη η ύφεση της ιταλικής οικονομίας.

Το έλλειμμα της Ιταλίας είναι ήδη ένα από τα χαμηλότερα της Ευρωζώνης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτό που αποτελεί μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η χρόνια ασθενική ανάπτυξη της οικονομίας της.

Το προσχέδιο προβλέπει οριακή αύξηση του στόχου για το έλλειμμα από το 1,6% του ΑΕΠ στο 1,7% του ΑΕΠ για το 2012, ενώ για το 2013 ο στόχος αυξάνεται από το 0,1% του ΑΕΠ στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2014 προβλέπεται σχεδόν ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καθώς ο στόχος για το έλλειμμα είναι 0,1% του ΑΕΠ.

Η ύφεση της ιταλικής οικονομίας προβλέπεται, με βάση το προσχέδιο, να φθάσει εφέτος στο 1,2% αντί του 0,4% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα