Σ. Φυττής: Χρειάζονται κέντρα αποκατάστασης ρευματοπαθών

13:37 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρώτιστο καθήκον της πολιτείας είναι να φροντίζει για την υγεία του λαού, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σοφοκλής Φυττής, προσθέτοντας ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2014 κονδύλι για να δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης ρευματοπαθών, τραυματιών και αναπήρων.

Σε δήλωση μετά την ενημέρωση, της οποίας έτυχε η Επιτροπή αναφορικά με τις δράσεις της Εθνικής Επιτροπής για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ρευματοπαθών, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι οι ρευματοπάθειες

είναι από τα σοβαρά προβλήματα που κατατρέχουν τον πληθυσμό της Ευρώπης.

Ανέφερε πως υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από διάφορα είδη ρευματοπάθειες (200 διαφορετικές παθήσεις) και ότι ξοδεύονται 200 δις ευρώ για θεραπείες και επούλωση των πληγών των ρευματοπαθών. Στην Κύπρο, είπε, ξοδεύονται 6 εκατομμύρια για τους ρευματοπαθείς μόνο σε φάρμακα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αφού ακούστηκαν οι θέσεις των συνδέσμων και των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, η Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα, πολλά εκ των οποίων προκύπτουν από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι σκόρπιες.

Η ανάγκη για τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης σε όλες τις πόλεις είναι επιτακτική, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση που πήρε η προηγούμενη Κυβέρνηση για τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης στο Παραλίμνι πάγωσε και ανέφερε ότι απαίτηση της Επιτροπής είναι να δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης με όλες τις ειδικότητες, τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες και σε άτομα πέραν των ρευματοπαθών, αναπήρων ή τραυματιών.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα νέα φάρμακα που υπάρχουν για αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών, τους βιολογικούς τροποποιητές που όπως είπε είναι πανάκριβα.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι κατ’ αναλογία πληθυσμού ρευματολόγοι, είπε και αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν 15 ρευματολόγοι εκ των οποίων οι 4 εργοδοτούνται στο δημόσιο τομέα, συμπλήρωσε ότι αναλογούν 1,8 ρευματολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Ο κ. Φυττής είπε πως η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα