Σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας ανακοίνωσε ο Τ. Μητσόπουλος

15:55 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ανεργία μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί με την προώθηση της ανάπτυξης, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, λέγοντας ότι το Μάρτιο του 2008 το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 3,6%, ενώ τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 14% ανεργία και 42.000 ανέργους.

Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρατούσαν στην Κύπρο

συνθήκες πλήρους απασχόλησης, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι σε μια μόλις τετραετία το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά τρεισήμισι φορές ή κατά 250%, το 27% των νέων κάτω των 25 ετών δεν μπορεί να βρει εργασία και από την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη πριν από 3 χρόνια, η Κύπρος σήμερα είναι στην 21η θέση. «Μάλιστα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους είχαμε τη χειρότερη επιδείνωση για την ανεργία από όλες τις χώρες της ΕΕ».

Ανακοινώνοντας το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε σε μέτρα όπως η άμεση προώθηση των έργων υποδομής που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, ώστε να αρχίσει από το 2013 η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η άμεση προώθηση της νομοθεσίας για την ίδρυση καζίνο στην Κύπρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πρόσθεσε, καθώς και η προώθηση της ίδρυσης Εγγυοδοτικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνονται επίσης η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για δημιουργία υποδομών στους ζωτικούς τομείς της έρευνας και καινοτομίας για να τονωθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες μας. «Στήριξη της καινοτομίας με την ενθάρρυνση της «Συνεταιρικής Καινοτομίας», δηλαδή των συμπράξεων μεταξύ ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα. Να παραχωρηθούν φοροαπαλλαγές / κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν και χρηματοδοτούν την έρευνα και καινοτομία».

Στις παρεχόμενες οικονομικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, εισηγήθηκε να εισαχθεί το κίνητρο ενίσχυσης ή φοροαπαλλαγής των επενδύσεων βάσει της δημιουργουμένης απασχόλησης, αλλά και μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Σχεδίων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες και τους νέους με μετατροπή του Γραφείου Προγραμματισμού σε Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων, καθώς και εγκαθίδρυση ειδικής ρήτρας στα συμβόλαια κάθε ξένης επένδυσης στην Κύπρο, ότι στο εργατικό προσωπικό που θα προσληφθεί θα δίνεται προτεραιότητα σε Κύπριους πολίτες.

Επίσης, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μειωθούν οι δόσεις αποπληρωμής και να ελαφρυνθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των συστημάτων μαθητείας με έμφαση στο συνδυασμό κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας και περαιτέρω επένδυση στην τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας και στην πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εκπαίδευση.

«Μέσα από ρεαλιστικές και σύγχρονες προτάσεις, με άριστες διασυνδέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, με ένα επιτελείο ικανών συνεργατών και τεχνοκρατών, ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Τη δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση και κοινωνική συνοχή».

Ρωσικό δάνειο

—————–

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο θέμα ενός νέου ρωσικού δανείου, ο κ. Μητσόπουλος επανέλαβε τη θέση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου που θα ανακουφίσει άμεσα τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, προσθέτοντας ότι περιμένουν «μια επίσημη ενημέρωση σε σχέση με το αν υπάρχει πιθανότητα ή προοπτική εξασφάλισης και νέου δανείου από τη Ρωσία και κάτω από ποιους συγκεκριμένους όρους».

Keywords
Τυχαία Θέματα