Σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ενεργοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού στην ΕΕ

16:56 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες σχέδιο δράσης με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας που θα καταστήσει ελκυστική και προσιτή στους πολίτες την επιχειρηματικότητα. Το σχέδιο δράσης στοχεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν κάθε χρόνο 4 εκατ. θέσεις απασχόλησης.

Το σχέδιο υπογραμμίζει τον θεμελιώδη ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προκειμένου να διαμορφωθούν νέες γενιές επιχειρηματιών και περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τη στήριξη νέων επιχειρηματιών που προέρχονται από πληθυσμιακές ομάδες όπως οι

νέοι, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και οι άνεργοι.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ενέργειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, όπως φιλόδοξα μέτρα για να διευκολυνθεί η δημιουργία εταιρειών καινοτομίας και νέων επιχειρήσεων, να γίνονται πιο επιτυχημένες μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας επιχειρήσεων, να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επιχειρηματίες μετά από πτώχευση.

Οπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία, Αντόνιο Ταγιάνι, περισσότεροι επιχειρηματίες σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη καινοτομία και περισσότερη ανταγωνιστικότητα. «Για να γίνει κανείς επιχειρηματίας και να κάνει πραγματικότητα ένα όραμα χρειάζεται να αναλάβει μεγάλο ρίσκο και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι επιχειρηματίες αποτελούν τους ήρωες της εποχής μας, η επιχειρηματικότητα είναι επίσης η ισχυρότερη κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη στην οικονομική ιστορία», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να ενεργοποιήσουμε το επιχειρηματικό δυναμικό της Ευρώπης, μπορούμε να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα μπορεί να τονώσει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ανάπτυξης υποστηρίζοντας οικοσυστήματα επιχειρήσεων, συνεργασίες και βιομηχανικές συμμαχίες.

Το σχέδιο καλύπτει επίσης έξι βασικούς τομείς όπου απαιτούνται ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρηματίες θα μπορούν να αναπτύσσονται και να ευημερούν.

Ειδικότερα, για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση εκτός από την ενίσχυση των σημερινών χρηματοδοτικών μέσων, η Επιτροπή προτείνει να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αγορά για μικροχρηματοδοτήσεις και να απλουστευτούν οι φορολογικές δομές ώστε να δοθεί στις ΜΜΕ η δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια μέσω άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων (όπως μίνι-ομόλογα, διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση – crowd funding και επιχειρηματικοί άγγελοι).

Προβλέπεται επίσης η διάθεση περισσότερων πόρων για να βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίσιμη περίοδο των πρώτων πέντε ετών της λειτουργίας τους, στους τομείς της διαχείρισης της κατάρτισης, της καθοδήγηση σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη, και της δικτύωσης με δυνητικούς προμηθευτές και με πελάτες.

Το σχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση των νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει η ψηφιακή εποχή. Οπως τονίζει οι ΜΜΕ αναπτύσσονται δύο έως τρεις φορές πιο γρήγορα όταν αξιοποιούν τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών. Η ενίσχυση της υποστήριξης για διαδικτυακές νέες εταιρείες και η βελτίωση των δεξιοτήτων μπορούν να βοηθήσουν τόσο επιχειρηματίες του διαδικτύου όσο και τις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή εισηγείται τη διεύρυνση των αγορών για επιχειρήσεις και την εξάλειψη των φραγμών στις διασυνοριακές μεταβιβάσεις επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης η Κομισιόν προτείνει να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία και να μην γίνεται πλέον εστίαση στις εκκαθαρίσεις αλλά στη βοήθεια ώστε να ξεπερνούν τις οικονομικές τους δυσκολίες.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει επίσης τις προσπάθειές της για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση του κανονιστικού φόρτου.

Το σχέδιο δράσης σκοπεύει επίσης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στο επιχειρηματικό δυναμικό των γυναικών, στους ηλικιωμένους και τους μετανάστες, ενώ η υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους ανέργους θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάρτιση, επιχειρηματικές συμβουλές και καθοδήγηση.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη, επιχειρηματικές οργανώσεις και άλλους σημαντικούς παράγοντες προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο δράσης με την προοπτική να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση, το οποίο περιλαμβάνει επίσης έναν χάρτη πορείας με συγκεκριμένους στόχους και ημερομηνίες ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα