Σχεδόν στην ολότητά τους κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και χρήση σειρά προϊόντων

18:11 18/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σχεδόν στην ολότητά τους τα όσα τρόφιμα, υλικά σε επαφή με τρόφιμα, καλλυντικά και νερά συνάδουν με τις σχετικές με αυτά Νομοθεσίες όσον αφορά την υγειονομική πλευρά, σύμφωνα με μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο στον οποίο για δεύτερη φορά τέθηκαν από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών ανακοίνωσε ότι «η περίοδος ελέγχου ήταν μεταξύ Ιουνίου και Δεκέμβριου του 2012 και ήταν παγκύπριας εμβέλειας και ανατέθηκε στο εξειδικευμένο, διαπιστευμένο εργαστήριο ‘cp

FoodLab Ltd’».

Για πρακτικούς σκοπούς, όπως αναφέρθηκε, «οι μόνοι που είχαν ενημερωθεί για τις δειγματοληψίες ήταν τα κολυμβητήρια, γιατί εκεί χρειαζόταν άδεια για πρόσβαση στους χώρους τους, ενώ δύο από τα δέκα κολυμβητήρια, που τυχαία είχαν επιλεγεί, αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια τους για δειγματοληψία».

Αναφορικά με τις αναλύσεις για αφλατοξίνες (ολικές, B1, B2, G1, G2) σε όσπρια και ξηρούς καρπούς, εξετάστηκαν συνολικά 13 δείγματα και όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Ειδικά για την αφλατοξίνη Μ1 σε φρέσκο εμφιαλωμένο γάλα και γιαούρτια, αναφέρθηκε ότι εξετάστηκαν συνολικά 12 δείγματα και όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Για την Ωχρατοξίνα Α σε αλλαντικά (λούντζες και λουκάνικα) εξετάστηκαν συνολικά 15 δείγματα και, επίσης, όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Αναφορικά με βαρέα μέταλλα σε ψάρια και θαλασσινά, η εταιρεία εξέτασε συνολικά δέκα δείγματα από τα οποία δύο δείγματα έδωσαν οριακά αποτελέσματα και ένα δείγμα ήταν εκτός των αποδεκτών ορίων, όσον αφορά το κάδμιο.

Για τα βαρέα μέταλλα σε παιδικές τροφές και τα δέκα δείγματα που εξετάστηκαν έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Αναφορικά με τα νιτρικά-νιτρώδη σε αλλαντικά και τα 15 δείγματα, έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων, αλλά όπως επισημάνθηκε, «ακόμη και σε δείγματα, στην ετικέτα των οποίων δεν αναγραφόταν η χρήση νιτρικών-νιτρωδών, εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες τους, πιθανό λόγω φυσικής παρουσίας τους στις πρώτες ύλες».

Ειδικά για τα νιτρικά-νιτρώδη σε μαρούλι και σπανάκι από τα 21 δείγματα που εξετάστηκαν ένα δείγμα έδωσε οριακά αποτελέσματα κι ένα ήταν εκτός των αποδεκτών ορίων. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είχαν αισθητά χαμηλότερες ποσότητες νιτρικών – νιτρωδών από τα αντίστοιχα συμβατικής καλλιέργειας.

Οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε γλυκά περιελάμβαναν δέκα δείγματα και σε δύο από αυτά βρέθηκαν οριακά αποδεκτά αποτελέσματα για τον ολικό αριθμό μικροοργανισμών.

Αναφορικά με αναλύσεις φυτοφαρμάκων σε φυτικά προϊόντα αυτές έγιναν σε 49 δείγματα.

Τα δείγματα βιολογικής καλλιέργειας που περιλήφθησαν στην έρευνα ήσαν δώδεκα και σε δύο από αυτά ανιχνεύτηκαν φυτοφάρμακα και άρα ήταν εκτός των αποδεκτών ορίων.

Συμβατικής καλλιέργειας δείγματα ήταν στο σύνολό τους 31 και όλα τα αποτελέσματα ήταν εντός των νομοθετικών ορίων.

Από το διαπιστευμένο εργαστήριο σημειώνεται ότι «σε ποσοστό 38% των αναλυθέντων δειγμάτων συμβατικής καλλιέργειας είχαν ανιχνευθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία όμως ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων ενώ σε αρκετά από αυτά είχαν ανιχνευθεί πέρα από μια δραστική ουσία.

Δείγματα λήφθηκαν και από προϊόντα προερχόμενα από τις κατεχόμενες περιοχές.

Συνολικά από τα κατεχόμενα εξετάστηκαν έξι δείγματα και όλα τα αποτελέσματα ήταν εντός των νομοθετικών ορίων.

Τα δείγματα από τις κατεχόμενες περιοχές δεν ανήκαν στις ιδιαίτερα ευαίσθητες κατηγορίες τροφίμων όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, αλλά δεν υπήρχε διάθεση πολλών προϊόντων για να γίνει πιο διευρυμένη επιλογή.

Αναφορικά με τις μικροβιολογικές αναλύσεις νερών και σε σχέση με τα νερά υδατοπρομήθειας, εξετάστηκαν συνολικά πέντε δείγματα νερού, ένα από κάθε επαρχία και όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Στην κατηγορία εμφιαλωμένα νερά, εξετάστηκαν συνολικά δέκα δείγματα νερού πέντε εισαγόμενα και πέντε κυπριακά και όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Συνολικά 27 ήταν τα δείγματα από νερά βυτίων με κερματοδέκτες και δυο δείγματα ήταν εκτός των αποδεκτών ορίων (όσον αφορά τα κολοβακτηριοειδή στο ένα και στο δεύτερο τον εντερόκοκκο) ενώ σε επτά νερά έχει ανιχνευθεί pseudomoan aeruginosa, η παρουσία της οποίας θα πρέπει να διερευνηθεί.

Τα νερά κολυμβητηρίων ήταν και τα οκτώ εντός των αποδεκτών ορίων.

Αναφορικά με τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα και ειδικά τα πλαστικά υλικά και κυρίως μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, εξετάστηκαν συνολικά έντεκα δείγματα και όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Στην κατηγορία κεραμικά υλικά «cb, Cd» εξετάστηκαν συνολικά δώδεκα δείγματα και όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Καλλυντικά είδη, εξετάστηκαν δέκα δείγματα για μικροβιολογικές αναλύσεις και για παρουσία υδραργύρου. Όλα έδωσαν αποτελέσματα εντός των αποδεκτών ορίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα