Σχόλια Βενιζέλου για το Γιούρογκρουπ

08:07 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, ενώ ερωτηθείς για το αν συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η πρόσφατη γαλλογερμανική ιδέα περί δημιουργίας ενός «μπλοκαρισμένου λογαριασμού» που θα εξασφαλίζει τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα εξοφλεί τα χρέη της, απάντησε θετικά.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόταση δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό

κράτος, μετά τις περιπέτειες στις οποίες ενεπλάκη, θα είναι εφεξής εντάξει προς τις διεθνές οικονομικές υποχρεώσεις του.

«Δυστυχώς το Eurogroup σήμερα (χθες) δεν έλαβε την τελική απόφασή του για την έγκριση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο με την επίσημη έναρξη και φυσικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις δημόσιου χρέους, δηλαδή από το 47% του ΑΕΠ σε δημόσιο χρέος,» είπε σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες.

Το Eurogroup, εξήγησε, δεν έλαβε την τελική θετική απόφαση καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες, αντιρρήσεις βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την Τρόικα, πλήρως τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.

«Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις, που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα