Σε χαλάρωση κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ καλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ

10:12 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι – μουν κάλεσε τα δυτικά έθνη τη Δευτέρα να χαλαρώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει εναντίον της Μιανμάρ σε μια μεγάλη επίδειξη υποστήριξης για τις αλλαγές που διενεργούνται στο πρώην ανεπιθύμητο κράτος.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της χωράς μετά τη συνάντησή

του με το μεταρρυθμιστή Πρόεδρο Τέιν Σέιν, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι «καλωσορίζω τη δράση που έχει ληφθεί ως τώρα από τη διεθνή κοινότητα αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα».

«Σήμερα, καλώ τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει ακόμη περαιτέρω στην άρση, την αναστολή ή τη χαλάρωση εμπορικών περιορισμών και άλλων κυρώσεων», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί επίσης με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κιι στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα, η οποία υπέφερε δεκαετίες κάτω από στρατιωτική διακυβέρνηση.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης δεν παρευρισκόταν στη Βουλή για να ακούσει τον κ. Μπαν μετά από διαφορά που προέκυψε για το λεκτικό της ορκωμοσίας της. Ωστόσο, τη Δευτέρα δήλωσε ότι θα ορκιστεί να «προασπίσει» το σύνταγμα της χώρας, το οποίο συντάχθηκε από το στρατό.

Η ΕΕ έχει αναστείλει για ένα χρόνο μια σειρά εμπορικών, οικονομικών και προσωπικών κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί στη χώρα, αφήνοντας ωστόσο ανέγγιχτο το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσουν τέρμα αμέσως στις κύριες κυρώσεις τους ενάντια στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα