Σε μια λιτή, αλλά αποτελεσματική Προεδρία της ΕΕ στοχεύει η Ελλάδα

18:22 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε μία λιτή, αλλά αποτελεσματική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, στοχεύει η Ελλάδα, η οποία καλείται να προεδρεύσει της ΕΕ έχοντας να αντιμετωπίσει πέραν από τα τρέχοντα ζητήματα και την οικονομική κρίση, τις ευρωεκλογές σε ένα κλίμα αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού. Οι προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πυρετώδεις και αναμένεται η συνολική επίσημη παρουσίαση της Ελληνικής Προεδρίας και των στόχων της από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Με

έναν προϋπολογισμό αρκετά μικρότερο από τις άλλες Προεδρίες «νέου τύπου», η Αθήνα φιλοδοξεί να μην ξεπεράσει συνολικά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να διαχειριστεί τόσο τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και να προωθήσει τις δικές της προτεραιότητες, σημειώνοντας επιτυχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Προεδρίας θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα και κυρίως στο Ζάππειο – καθώς για λόγους οικονομίας θα επιχειρηθεί να υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότερες εκτός πρωτεύουσας συναντήσεις – με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβουλίων να πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ θα κληθεί να διαχειριστεί η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, που έχει ενισχυθεί και θα φτάσει τους 155 περίπου υπαλλήλους.

Δεδομένων των Ευρωεκλογών τα σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τον Απρίλιο, με την Ελλάδα να βάζει στόχο – όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές – τη μείωση του ευρωσκεπτικισμού και να θεωρεί επιτυχία αν καταφέρει να φέρει εις πέρας τα όσα της ανατεθούν, χωρίς να μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ, απέναντι στους πολίτες, στη συγκεκριμένη δυσμενή περίοδο.

Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας εντάσσονται η ανάπτυξη, με παράλληλη καταπολέμηση της ανεργίας, η θεσμική θωράκιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που περιλαμβάνει και το θέμα της τραπεζικής ένωσης, η μετανάστευση, με στόχο να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται μία πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική εκ μέρους της ΕΕ. Η Ελληνική Προεδρία θα θέσει και το θέμα του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ενόψει και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου υπάρχει διογκούμενο κύμα προσφύγων πολέμου και όχι μεταναστών, οι οποίοι εντάσσονται σε διαφορετικό καθεστώς. Επίσης, η Ελληνική Προεδρία θέτει στις προτεραιότητες της και τη Θαλάσσια Πολιτική, με αιχμή την ενέργεια, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της φτάνει στην Ευρώπη μέσω θαλασσίων οδών, ενώ θα αναδείξει και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Στον ίδιο τομέα μπαίνει και το θέμα της ασφάλειας, καθώς η θάλασσα είναι σύνορο για την Ευρώπη.

Όσoν αφορά τη βαλκανική πολιτική και τη διεύρυνση της ΕΕ, δεν παρουσιάζεται στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η θέση της Ελλάδας, παραμένει υπέρ της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων που έχει ξεκινήσει από το 2003, με βάση τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα συγκεκριμένα βήματα που προβλέπονται, υπάρχει οδικός χάρτης που προβλέπει βήματα και προϋποθέσεις για κάθε υποψήφια χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα