Σε πορεία υλοποίησης έργα κοντά στο ένα δισ

15:23 5/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται έργα, η αξία των οποίων προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης μετά από σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής με τον CIPA για το Μηχανισμό Ταχείας Αδειοδότησης, που στόχο έχει τη διευκόλυνση της υλοποίησης μεγάλων έργων στην Κύπρο.

«Όπως δεσμευθήκαμε, το γνωρίζετε, προχωρήσαμε στη συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν τα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Εσωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών

και Εργων μαζί με τον CIPA, ο οποίος είχε αναλάβει την υποχρέωση στην προηγούμενή μας συνεδρία να μαζέψει όλα τα έργα», είπε ο Υπουργός.

Σήμερα, πρόσθεσε, «πρέπει να πω ότι εξετάσαμε έναν πίνακα με πολλά έργα». Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι στον Μηχανισμό Ταχείας Αδειοδότησης θα μπορούν να ενταχθούν έργα πέραν των 50 εκ. ευρώ, έργα που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και έργα που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας.

«Βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, δηλαδή ξεκίνησαν, αρκετά έργα, τα οποία είναι έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μαζί, ενδεχομένως να είναι και περίπου κοντά στο ένα δισ. τα έργα αυτά που είναι σε πορεία εξέλιξης», είπε.

Ο κ. Συλικιώτης συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν επίσης σημαντικά έργα που είναι αδειοδοτημένα και αναφέρομαι σε γήπεδα γκολφ, σε μεγάλες αναπτύξεις όπως μαρίνες, μεγάλα κατασκευαστικά έργα, τα οποία είναι στην πορεία να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, δηλαδή έχουν πλήρως αδειοδοτηθεί και ψάχνουν ακριβώς πηγές χρηματοδότησης, κυρίως από το εξωτερικό».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν και έργα, τα οποία βρίσκονται στην πορεία αδειοδότησης, δηλαδή υπάρχουν έργα τα οποία είναι στις διαδικασίες, μάλιστα αρκετά από αυτά είναι κοντά στο να εξασφαλίσουν όλες τις άδειες που χρειάζονται για να προχωρήσουν μετά να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν».

Βεβαίως, είπε, «στον κατάλογό μας υπάρχουν και έργα που θα έλεγα είναι στα αρχικά τους στάδια, είναι ιδέες».

«Η προσπάθειά μας μέσα από αυτό το μηχανισμό είναι να βοηθούμε ώστε να υπάρχει ταχεία αδειοδότηση εκείνων που χρειάζονται άδειες, αλλά και όπου μπορούμε με τη βοήθεια του CIPA να συμβάλουμε με τη χρηματοδότηση αυτών των έργων», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία ο CIPA κατέθεσε κάποια πρότυπα αιτήσεων που θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση των διαδικασιών.

«Σε μια επόμενη συνάντησή μας θα δούμε από τα έργα που έχουμε μπροστά μας τι είναι εκείνο που υπολείπεται και ποια μέτρα χρειάζεται να προχωρήσουμε για να τα οδηγήσουμε σε τροχιά υλοποίησης», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πόσα έργα συμπεριλαμβάνει ο κατάλογος ο Υπουργός είπε ότι αφορά περίπου 40 έργα, διευκρινίζοντας ότι οι δαπάνες του κάθε ενός από αυτά ξεπερνούν τα 50 εκ.

Ως προς την αξία των έργων που είναι σε πορεία αδειοδότησης, ανέφερε ότι «υπάρχουν τα μεγάλα γκολφ από τα οποία κάποια είναι αδειοδοτημένα και ξεκινούν, κάποια είναι σε πορεία αδειοδότησης, υπάρχουν επίσης οι μαρίνες, της

Keywords
Τυχαία Θέματα