Σε πρωτοβουλιών Αμερικανών και στις επαφές Ντάουνερ αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος

17:33 29/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου Ed Whitfield και Steve Cohen ετοίμασαν επιστολή την οποία άνοιξαν προς υπογραφή στο Κογκρέσο, με την οποία προβαίνουν σε έκκληση για την κινητοποίηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης, το ταχύτερο δυνατό, την οποία θα στείλουν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την επιστολή, τα δύο μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου

ζητούν μία διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση, για μία ουσιαστική λύση στην Κύπρο και γι’ αυτό εκφράζουν την επιθυμία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για την επανένωση του νησιού.

Οπως σημειώνεται, η επιστολή θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον Τουρκοκυπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμετ Νταβούτογλου, στον Έλληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, στο Βρετανό ΥΠΕΞ Ουϊλιαμ Χέιγκ, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και σε άλλους αρμοδίους της ΕΕ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η σημερινή Taraf, με τον τίτλο «Επιστολή για Κύπρο στον Μπαν από το Αμερικανικό Κογκρέσο».

Η “Σαμπάχ”, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το νησί που μυρίζει ιστορία, η Κύπρος», δημοσιεύει διαφήμιση για τις ομορφιές της κατεχόμενης Κύπρου, τον ιστορικό της πλούτο και τους φιλικούς πολίτες της, καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί τη «βόρεια Κύπρο».

Η “Ακσάμ” στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το αίτημα των Ε/κ για δανεισμό έκανε να απηυδήσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ», γράφει ότι, η ΕΕ και το ΔΝΤ δήλωσαν πως δεν τίθεται θέμα να δοθεί άλλο κονδύλι στη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλεί τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, πέραν των 10 δις ευρώ. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Η “Μιλιέτ” δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Σεφά Καράχασαν από τα κατεχόμενα, με τον τίτλο «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Στην ανταπόκριση γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν στην τ/κ πλευρά μήνυμα για να μην ασκείται πίεση στην ε/κ πλευρά λόγω των δύσκολων ημερών που διανύει, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και είπαν: «Μη συμπεριφέρεστε με βιασύνη για το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων». Λέγεται ότι η επιθυμία αυτή των Ηνωμένων Εθνών διαβιβάστηκε στην τ/κ πλευρά, μέσω του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η “Μιλιέτ”, ο κ. Ντάουνερ, που πραγματοποίησε επαφές στα κατεχόμενα εξήγησε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διανύει στενόχωρες μέρες, λόγω οικονομικής κρίσης και ζήτησε όπως η τ/κ πλευρά δεν προβαίνει σε δηλώσεις για την άμεση έναρξη των συνομιλιών, δηλώνοντας: «Ο Αναστασιάδης είναι ένας ηγέτης, ο οποίος είπε ναι» στο σχέδιο Ανάν. Αυτή τη στιγμή δαπανεί όλη την ενέργειά του για την οικονομία. Δε θα πρέπει να ασκείται πίεση στον Αναστασιάδη».

Η τ/κ πλευρά που, όπως αναφέρεται, εξεπλάγη με την εξέλιξη αυτή, υποστήριξε την άποψη πως «η επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει στη βελτίωση της κατάστασης των Ε/κ.

Όπως αναφέρεται, υψηλόβαθμός αρμόδιος που αξιολόγησε στη “Μιλιέτ” τις επαφές Ντάουνερ ανέφερε πως «Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν υπό την προστασία τους τον Αναστασιάδη».

Keywords
Τυχαία Θέματα