Σε βλάβη στα κατεχόμενα οφείλονται οι χθεσινές διακοπές ρεύματος

12:17 23/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Σε βλάβη στο σύστημα των κατεχομένων οφείλονται οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρήθηκαν χθες στις ελεύθερες περιοχές, όπως δήλωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας Χρίστος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι διακοπές ρεύματος, που γίνονται αυτόματα για προστασία του συστήματος, αποκαταστάθηκαν σταδιακά σε διάστημα τριάντα λεπτών. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η επάρκεια ρεύματος είναι αρκετή.

Όπως ανέφερε,

”σημειώθηκε μια βλάβη στο σύστημα των κατεχομένων που επηρέασε το δικό μας σύστημα και ως αποτέλεσμα ορισμένοι από τους καταναλωτές μας αποσυνδέθηκαν αυτόματα για σύντομο χρονικό διάστημα από το δικό μας σύστημα απόρριψης φορτίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε για να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα, όπως ενεργοποιείται σε οποιασδήποτε βλάβη είτε στο δικό μας σύστημα είτε οπουδήποτε αλλού”.

”Σταδιακά, όμως, και σε διάστημα μισής ώρας, η παροχή αποκαταστάθηκε από το κέντρο ελέγχου προς όλους τους καταναλωτές μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε δυσφορία για το θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω της διακοπής, λέγοντας ότι έγινε μια βλάβη στα κατεχόμενα και δούλεψε το αυτόματο σύστημα απόρριψης φορτίου.

”Και σε βλάβες δικές μας ενεργοποιείται το σύστημα αυτό για προστασία και σε μισή ώρα αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος στους καταναλωτές μας”, είπε, εξηγώντας ότι ”πρόκειται για την πάγια πρακτική που ακολουθεί το κέντρο ελέγχου”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει αρκετή επάρκεια ρεύματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η ζήτηση ρεύματος βρίσκεται σήμερα γύρω στα 657 MW και η προσφορά στα 920MW.

”Δεν μπορεί να γίνει συσχετισμός της βλάβης με την όλη επάρκεια της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εγινε μια βλάβη επηρεάστηκε το σύστημα”, είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Επιδιόρθωση μονάδων 4 και 5 Βασιλικού

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης είπε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για επιδιόρθωση των μονάδων 4 και 5 του Βασιλικού, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη στη ναυτική βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.

Όπως είπε, για την μονάδα 5, το χρονοδιάγραμμα επιδιόρθωσης και λειτουργίας είναι ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους.

”Είναι μεν φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να το τηρήσουμε”, είπε ο κ. Γαβριηλίδης.

Πρόσθεσε ότι όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την επιδιόρθωση της μονάδας έχουν εντοπιστεί, παραγγελθεί και βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.

Για τη μονάδα 4, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η ΑΗΚ βρίσκεται σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια εταιρεία (General Electric) για να έρθουν στην Κύπρο. Οπως είπε, το χρονοδιάγραμμα για επισκευή της μονάδας αυτής είναι μέσα στο καλοκαίρι του 2012, αλλά δεν θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες 4 και 5 είναι συνδυασμένου κύκλου και διαθέτουν συνολική ισχύ 220MW έκαστη.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, πέ

Keywords
Τυχαία Θέματα