Σιαρλής: Δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα ζητήσει η Κύπρος

23:12 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή αναφορικά με το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα ζητήσει η Κύπρος από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και για τη χρονική στιγμή της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

Ο Βάσος Σιαρλή ερωτηθείς μετά τη σημερινή σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο, απάντησε πως ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι συνομιλητές της έχουν εγείρει το θέμα του ύψους της οικονομικής στήριξης που θα ζητήσει η Κύπρος

από το μηχανισμό, το οποίο όπως είπε, θα καθοριστεί στη διάρκεια της διαδικασίας που θα ακολουθήσει.

«Δεν έχει συζητηθεί κανένα ποσό» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ενώ ερωτηθείς αν θα εξαρτηθεί από το ύψος του διμερούς δανείου που η Κύπρος πιθανόν να συνάψει με τη Ρωσία ή την Κίνα, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι το ποσό θα καθοριστεί με βάση τις ανάγκες της Κύπρου.

Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται ακόμα η απάντηση από τη Ρωσία για το δάνειο.

Ο κ. Σιαρλή αρνήθηκε να σχολιάσει σενάρια των ΜΜΕ που θέλουν την Κύπρο να ζητά από τον μηχανισμό στήριξης 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οπως ανέφερε οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους θα ξεκινήσουν όταν οι ίδιοι αλλά και η Κυβέρνηση είναι έτοιμοι, ενώ συζητείται προς το παρόν και το κατά πόσον θα εμπλακεί το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Παράλληλα ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα που διαμόρφωσε η Κυβέρνηση και τα οποία παρουσιάστηκαν στα κόμματα στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό θα αποτελέσουν ένα συμβιβασμό με τον οποίο όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Ο κ. Σιαρλή είπε πως πρόκειται για μέτρα τα οποία το Υπουργείο επεξεργάζεται εδώ και καιρό και τα οποία συζητήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους και σήμερα με τα κόμματα, για να διασφαλιστεί ότι όταν έρθει η ώρα, θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

Υπενθύμισε ότι οι εξοικονομήσεις από το πακέτο θα κυμανθούν μεταξύ 150 και 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα κληθεί να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν αναφέρεται σε σκληρά μέτρα, αλλά σε μέτρα που είναι κατάλληλα για την Κύπρο και τον λαό της, ενώ απαντώντας σε σχόλιο ξένου δημοσιογράφου ότι φαίνεται πάρα πολύ ήρεμος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι είναι ήρεμος και συνέστησε υπομονή.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι συζητείται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες θα γίνουν έγκαιρα με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να είναι ικανοποιημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα