Σημάδι για επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών αποτελεί η ισχυρή άνοδος του ευρώ, τόνισε ο Ντράγκι

18:03 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόσφατη ισχυρή άνοδος του ευρώ δεν αποτελεί πραγματική αιτία ανησυχίας, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των αγορών στο ενιαίο νόμισμα, τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο.

«Η ανατίμηση είναι, κατά μία έννοια, ένα σημάδι της επιστροφής της εμπιστοσύνης

στο ευρώ”, είπε ο κ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρία της Νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

“Σε γενικές γραμμές, τόσο οι ονομαστικές όσο και οι πραγματικές σταθμισμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι πάνω… ή σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους”, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι “η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι ο στόχος της (νομισματικής) πολιτικής”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τον αντίκτυπο της ανατίμησης του ευρώ για την οικονομία της Ευρωζώνης.

“Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι ένας στόχος της πολιτικής, αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και για τη σταθερότητα των τιμών και εμείς σίγουρα θέλουμε να δούμε κατά πόσο η ανατίμηση θα συνεχιστεί και θα μεταβάλει την αξιολόγηση μας για τον κίνδυνο όσο καιρό διατηρείται η ανησυχία για τη σταθερότητα των τιμών”, πρόσθεσε.

Το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλά 15 μηνών την 1η Φεβρουαρίου, στο 1,3711 δολάρια. Την Πέμπτη διαπραγματευόταν κάτω από αυτό το επίπεδο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναπτύξει μια συναλλαγματική πολιτική για την προστασία του νομίσματος από «παράλογες κινήσεις”.

Η Γερμανία παρουσιάζεται λιγότερο πρόθυμη σε οποιεσδήποτε σκέψεις για ανάληψη δράσης σε σχέση με τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι έδωσε μια παρόμοια άποψη σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης με εκείνη που έδωσε τον Ιανουάριο.

Η αδυναμία της οικονομίας “αναμένεται να διατηρηθεί στις αρχές του 2013″, αλλά αργότερα μέσα στο έτος, η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά.

Ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια των ευρωπαϊκών τραπεζών αυτό το μήνα να επιστρέψουν νωρίς κεφάλαια περίπου 140 δισ. ευρώ που τους δάνεισε με χαμηλό επιτόκιο η ΕΚΤ το 2012 αποτελεί θετικό σημάδι.

Συμφωνία για ιρλανδικό χρέος

Παρά το γεγονός ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε νομισματική δράση, πηγές δήλωσαν ότι ΕΚΤ και Ιρλανδία κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά την μακροχρόνια διαμάχη για το κόστος εξυπηρέτησης κεφαλαίων, τα οποία δανείστηκε το Δουβλίνο για τράπεζα που χρεοκόπησε.

Η Ιρλανδία έσπευσε μέσω έκτακτης νομοθεσίας νωρίς την Πέμπτη να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην Anglo Irish Bank, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού για να αποφύγει την καταβολή ετησίως €3,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023 για χρήματα που έλαβε για να ενισχύσει την τράπεζα, η οποία επλήγη κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των ιρλανδικών τραπεζών το 2008.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ γνωρίζει για την ιρλανδική ενέργεια, αλλά μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι η δήλωση ισοδυναμεί με έγκριση, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν για το τι θα μπορούσε να πει.

Keywords
Τυχαία Θέματα