Σημαντικά επιτεύγματα στην εξάλειψη φυλετικών διακρίσεων στην Κύπρο, λέει η Επ. Νομοθεσίας

19:03 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει επιτύχει αρκετά σημαντικούς στόχους στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, ανέφερε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, παρουσιάζοντας την Περιοδική Έκθεση της Κύπρου σε σχέση με την εφαρμογή των προνοιών της ομώνυμης διεθνούς σύμβασης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου, στη Γενεύη, ενώπιον της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η κ.

Κουρσουμπά, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης κάθε μορφής ρατσισμού, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από το κράτος ώστε αυτά να υλοποιηθούν.

Στα θετικά, ιδιαίτερα μετά την προσχώρησή της χώρας στην ΕΕ το 2004, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε τη θέσπιση νομοθεσιών, την υιοθέτηση πολιτικών και τη σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών.

Πρόσθεσε πως, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένο στον στόχο της πλήρους συμμόρφωσής του με τις πρόνοιες των σχετικών διεθνών συμβάσεων στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι, εξαιτίας της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την εφαρμογή της Σύμβασης στις περιοχές της κυπριακής επικράτειας εκτός του ελέγχου της.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην καλή πρόοδο που έχει να επιδείξει η Κύπρος σε σχέση με ζητήματα όπως η υιοθέτηση αντιρατσιστικών πολιτικών από τις κρατικές Υπηρεσίες, η ευαισθητοποίηση των νέων καθώς και επαγγελματικών ομάδων, όπως μελών της Αστυνομίας Κύπρου, σε σχέση με φαινόμενα ξενοφοβίας, ομοφοβίας και ρατσιστικών συμπεριφορών, και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την κοινωνική ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειές της για εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων και να προάγει την ανοχή στη διαφορετικότητα και την κατανόηση μεταξύ όλων των εθνοτικών ομάδων που διαμένουν στο νησί.

Παράλληλα, επιδιώκει τον διάλογο μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της χώρας και του λαού της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εισηγήτρια της Επιτροπής για την Κύπρο January Bardill ευχαρίστησε για τη λεπτομερή και εξαιρετικά περιεκτική κυπριακή Έκθεση και εξέφρασε ευαρέσκεια για τα μέτρα και τις δράσεις που λαμβάνονται στην Κύπρο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Αναγνώρισε ότι, ως μέρος του ευρωπαϊκού νότου, η Κύπρος έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σημαντική αύξηση της ανεργίας, ένα εκ των αποτελεσμάτων της οποίας είναι και η επιδείνωση των φυλετικών σχέσεων και η αύξηση της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.

Κάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση να εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε συνάρτηση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μετανάστες και οι αιτητές ασύλου.

Τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν σειρά εκτενών και πολλαπλών ερωτημάτων σε σχέση με τη διαχείριση των φυλετικών σχέσεων στην Κύπρο, ενώ η κ. Κουρσουμπά τους ευχαρίστησε και υποσχέθηκε πως οι συστάσεις τους θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Η Έκθεση της Επιτροπής αναμένεται να κοινοποιηθεί στο κράτος και να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα