Σοβαρή οπισθοδρόμηση στις συνομιλίες λόγω Ερογλου, λέει ο Πρόεδρος

18:12 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για σοβαρή οπισθοδρόμηση στις απευθείας συνομιλίες συνεπεία της στάσης του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερολγου, μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό και προωθεί το λεγόμενο σχέδιο Β’, που περιλαμβάνει εκστρατεία αναγνώρισης τ/κ κράτους στα κατεχόμενα.

Σε ομιλία του κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή του Ισημερινού στην Κύπρο με έδρα το Τελ Αβίβ, Γκιγιέρμο

Μπασάντε Ραμίρεζ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι από το Μάιο του 2010, οπόταν στην ηγεσία των Τ/κ ανήλθε ο Ντερβίς Ερογλου καταγράφεται μια ”σοβαρή οπισθοδρόμηση”, ενώ, όπως πρόσθεσε, η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί.

Υπενθύμισε ο κ. Ερογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, προσθέτοντας ότι ο νέος Τ/κ ηγέτης δεν τίμησε κανένα από τα δύο.

Επέκρινε επίσης τις προτάσεις Ερογλου ως αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο και υπέδειξε την άρνηση της τ/κ πλευράς να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.

”Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τ/κ πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’”, είπε, προσθέτοντας ότι ”αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’”.

Επισημαίνοντας πως το σχέδιο Β’ της Αγκυρας περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

”Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα”, υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ενώ μίλησε για ένα αντιπαραγωγικό και προκλητικό για ένα υποψήφιο κράτος-μέλος εκφοβισμό σε σχέση με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

”Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ”οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Ερογλου για λύση του Κυπρι

Keywords
Τυχαία Θέματα