Σπαράγγια, τροφή για εστέτ και “διαβασμένους”!

14:07 14/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα σπαράγγια είναι ένα έδεσμα εκλεκτό, προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες που στην αρχαιότητα το απολάμβαναν τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Τα σπαράγγια είναι το ιδανικό λαχανικό του Μαρτίου καθώς είναι ο μήνας που αρχίζει η συγκομιδή του, η οποία διαρκεί ως το Μάιο.

Τα σπαράγγια είναι επίσης ο ιδανικός σύντροφος για περιόδους δίαιτας ή διατροφής αποτοξίνωσης μετά το χειμώνα, καθώς έχει μόλις 20 θερμίδες – το ματσάκι των 5 σπαραγγιών.

Επιπλέον τα σπαράγγια:

- Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ

(βιταμίνη Β9)

- Είναι χρήσιμα στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης

- Βοηθούν στην απομάκρυνση φλεγμονών

- Αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων

- Έχουν διουρητικές ιδιότητες

- Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες κατά των ελευθέρων ριζών

- Δεν έχουν καθόλου λίπος και χοληστερόλη

- Διαθέτουν κάλιο, θειαμίνη και επιπλέον βιταμίνες A, C

- Θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση

Τα σπαράγγια δεν συνίστανται σε όσους πάσχουν από ρευματισμούς, αρθριτικά ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις καθώς περιέχουν οξαλικό οξύ.

Προμηθευτείτε τα φρέσκα, φροντίστε να είναι σφικτά με κλειστές άκρες, χωρίς να έχουν ανθάκια, να έχουν λαμπερό χρώμα και όταν σπάτε την άκρη τους στη βάση να «σπάνε» εύκολα και με θόρυβο.

Τα σπαράγγια έχουν είτε πράσινο είτε λευκό χρώμα. Τα λευκά μεγαλώνουν μέσα στο έδαφος ενώ τα πράσινα είναι υπέργεια και το χρώμα τους το χαρίζει η επαφή με τον ήλιο.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά, στον ατμό, ψητά ή βραστά. Μπορούν να αποτελέσουν κύριο γεύμα, σαλάτα, βάση για ριζότο, πουρέ ή να δώσουν άλλη γεύση στις ομελέτες σας.

Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε τα σπαράγγια θα σας χαρίσουν όλο το πολύτιμο διατροφικό τους οπλοστάσιο. Βάλτε τα στη διατροφή σας και δεν θα χάσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα