Στεφάνου: Καμία δέσμευση Προέδρου στην ΕΕ για αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

17:42 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου «δεν έχουν καμία

δόση αλήθειας και διαστρεβλώνουν βάναυσα την πραγματικότητα γύρω από το θέμα».

Είπε ότι η Κύπρος έχει παρουσιάσει στην ΕΕ στοχευμένα μέτρα για τις δημόσιες συντάξεις, τα οποία επιφέρουν ισόποσο αποτέλεσμα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων και για τον λόγο αυτό δεν απαιτείται αύξηση του ορίου.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Παπαδόπουλος επιχειρεί στο θέμα της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης να παραπλανήσει», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ενώ είπε ότι τυχόν αύξηση του ορίου θα αυξήσει την ανεργία ανάμεσα στους νέους και θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον Ιούνιο του 2011 σύσταση προς την Κύπρο, σε σχέση με το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, προνοώντας είτε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, είτε τη λήψη οποιωνδήποτε άλλων μέτρων που θα έχουν ισόποσο αποτέλεσμα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων.

Συνέχισε, λέγοντας ότι, στο πλαίσιο της ανωτέρω σύστασης, η Κύπρος παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοχευμένα μέτρα που έλαβε για τις δημόσιες συντάξεις και τα οποία επιφέρουν ισόποσο αποτέλεσμα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, χωρίς να απαιτείται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, τα στοχευμένα μέτρα προβλέπουν ότι οι συντάξεις στο δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάζονται από τυχόν αύξηση των μισθών και ότι οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν θα εντάσσονται στο κρατικό σχέδιο συντάξεων, αλλά θα εντάσσονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είπε επίσης ότι το ζήτημα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης παραμένει εθνική αρμοδιότητα των κρατών μελών και πρόσθεσε ότι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνονται υπόψη από την Κυβέρνηση, αλλά δεν αποτελούν υποχρέωση.

«Η Κυβέρνηση παραμένει συνεπής σε ότι υπόσχεται στην ΕΕ γι’ αυτό και είναι αξιόπιστη. Το ζήτημα είναι πόση αξιοπιστία μένει στους πολιτικούς που οι δηλώσεις τους δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο κ. Στεφάνου.

Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο θέμα της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, λέγοντας ότι η αναλογιστική μελέτη που έγινε το 2008, πριν από τη μεταρρύθμιση του ΤΚΑ, και η αναλογιστική μελέτη που έγινε το 2011, μετά από τη μεταρρύθμιση, αξιολογούν ότι τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ έχουν βελτιώσει το αναλογιστικό ισοζύγιο του Ταμείου από το 2017 στο 2047.

«Αρα, τα όσα λέει ο κ. Παπαδόπουλος περί της βιωσιμότητας του ΤΚΑ επίσης δεν ευσταθούν», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα