Στη στήριξη της πολιτείας προς τους εσπεριδοκαλλιεργητές, αναφέρθηκε ο Υπ. Γεωργίας

21:03 17/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στη στήριξη που προσφέρει με διάφορους τρόπους η πολιτεία στους εσπεριδοκαλλιεργητές, στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων, αλλά και των προνοιών του κοινοτικού κεκτημένου, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα εσπεριδοειδή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε χαιρετισμό του στον 26ο ετήσιο «Χορό του Λεμονιού», που διοργάνωσε το Σάββατο το βράδυ το προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», στη Λευκωσία.

Παράλληλα, ο κ. Αλετράρης τόνισε ότι “βασικό πλεονέκτημα” της κυπριακής εσπεριδοκαλλιέργειας και γεωργίας γενικότερα, είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κύπρου, οι οποίες “επιτρέπουν την παραγωγή εσπεριδοειδών άριστης ποιότητας, η οποία αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο των κυπριακών εσπεριδοειδών στις ξένες αγορές”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “η εσπεριδοκαλλιέργεια της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα”, προσθέτοντας ότι “η έλλειψη αρδευτικού νερού, το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και τα διάφορα προβλήματα εμπορίας λόγω του έντονου ανταγωνισμού, έχουν συντείνει στην υποβάθμιση της εσπεριδοκαλλιέργειας της Κύπρου”.

Αναφερόμενος στη στήριξη που προσφέρει η πολιτεία, ο κ. Αλετράρης είπε ότι μέσα από συγκεκριμένα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος τους”.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, “μέσω των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, παρέχεται η δυνατότητα στους εσπεριδοκαλλιεργητές να βελτιώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ώστε να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δύσκολες εμπορικές συνθήκες που δημιουργεί σήμερα ο έντονος ανταγωνισμός”.

Ο Υπουργός Γεωργίας συνεχάρη τους Καραβιώτες που τόσα χρόνια μετά συνεχίζουν να πραγματοποιούν την εκδήλωση αυτή στην προσφυγιά, προσθέτοντας ότι “η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει ότι η νοσταλγία των Καραβιωτών μετατρέπεται σε μια προσπάθεια διατήρησης της μνήμης αυτής της μοναδικής Κωμόπολης στα δυτικά της Κερύνειας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα