Στην Επ. Συγκοινωνιών η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων των λεωφορειούχων

18:08 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή των αποζημιώσεων των λεωφορειούχων, που δεν έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα δημοσίων επιβατικών μεταφορών, συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου δήλωσε ότι “μέχρι σήμερα έχει

δοθεί αποζημίωση σε 127 λεωφορεία και έχει πληρωθεί το ποσό των 2.422.975 ευρώ για την αξία των λεωφορείων, ποσό 1.261.315 ευρώ για απώλεια εσόδων, καθώς επίσης και το ποσό του 1.864.000 ευρώ για αποζημίωση των αδειών”.

Όπως, πρόσθεσε, “συνολικά έχει πληρωθεί το ποσό των 5.561.407 ευρώ, ενώ  εκκρεμούν πολλές άλλες πληρωμές”.

Είπε πως “το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στον υπολογισμό της απώλειας εσόδων”, αναφέροντας πως η Επιτροπή Συγκοινωνιών έχει τονίσει πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διευθετηθεί το όλο θέμα και συγκεκριμένα το αργότερο εντός τριών εβδομάδων, όταν θα έχει την επόμενη συνεδρία της η Επιτροπή, για να ενημερωθεί.

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε πως με την ψήφιση της νομοθεσίας προβλεπόταν πως όσοι λεωφορειούχοι δεν ενταχθούν στο νέο σύστημα, προτού λειτουργήσει τον Ιούλιο του 2010, θα έπρεπε να διευθετηθεί η αποζημίωσή τους.

“Προβλεπόταν μάλιστα”, είπε, “και η διαδικασία υπολογισμού του πόσου που ήταν αποζημίωση από την απώλεια εσόδων, αποζημίωση για την αξία του λεωφορείου και αποζημίωση για την άδεια οδικής χρήσης. Δύο χρόνια μετά από την εφαρμογή του νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών δυστυχώς ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το θέμα των αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συμπολίτες μας να αναμένουν αυτά τα χρήματα και όπως ήδη έχουν τονίσει τίθεται και θέμα επιβίωσης των ίδιων των οικογενειών τους”.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών εβδομήντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για αποζημίωση για τη μη ένταξή τους στο νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως “είναι ξεκάθαρο ότι το όλο σύστημα πάσχει ακόμα από παιδικές ασθένειες”, προσθέτοντας πως “είναι ακόμα στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του και διαφαίνεται ότι παρόλα τα θετικά της αύξησης του επιβατικού κοινού, της αύξησης των δρομολογίων και των λεωφορείων σε χιλιόμετρα, διαφαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των ανάδοχων εταιρειών και του Υπουργείου Συγκοινωνιών”.

“Ακόμα είμαστε στο στάδιο ερμηνείας των συμβάσεων, που έγιναν το Ιούλιο του 2010 και έχουμε εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο δεν δίνει κίνητρα στις εταιρείες και όταν μια εταιρεία δεν έχει κίνητρα, δεν μπορεί να πάει και μπροστά. Θεωρούμε ότι απαιτείται μια γενικότερη συζήτηση του όλου θέματος μεταξύ του Υπουργείου και αναδόχων εταιρειών”, είπε.

Ανέφερε ακόμα πως “πρέπει να γίνουν διευκρινήσεις όσον αφορά τις ερμηνείες, αλλά και από την άλλη να τεθεί το θέμα σε μια διαφορετική βάση, σε μια βάση που να δημιουργεί κίνητρα, ώστε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα