Στην παρουσία του Νομπελίστα James Watson παρουσιάστηκε η Σχολή Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

17:08 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιστορική χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα εγκαινίων της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του, Φίλιππος Πατσαλής, σημειώνοντας πως με την ίδρυση της Σχολής, το Ινστιτούτο εκτός από ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, καθίσταται πλέον και ακαδημαϊκό κέντρο και είναι μια επένδυση για το μέλλον της Κύπρου.

Στην παρουσία

του κορυφαίου ερευνητή και Νομπελίστα για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, James Watson μαζί με τον Francis Crick, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι η παρουσία του τιμά ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο και προσδίδει πραγματικά κύρος στην Σχολή, δίνει υπόσταση σε όλους μας και προσθέτει παγκόσμια εμβέλεια σε αυτή την προσπάθειά μας.

Η Σχολή, είπε, δημιουργήθηκε με βάση τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας, με βάση τα διεθνή, υψηλού επιπέδου πρότυπα και κανονισμούς λειτουργίας, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών, όσο και για την επιλογή, το διορισμό και την ανέλιξη του διδακτικού προσωπικού. «Μοναδικός στόχος μας είναι η αριστεία! Τίποτε λιγότερο», τόνισε, προσθέτοντας πως για να το πετύχουν αυτό θα στηριχτούν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου (Μάστερ) και Διδακτορικού, οι υπερσύγχρονες και μοναδικές στη χώρα μας ερευνητικές υποδομές, τα ερευνητικά εργαστήρια και προγράμματα του Ινστιτούτου, το ακαδημαϊκό προσωπικό με υψηλού επιπέδου μόρφωση, προσόντα και πολύτιμη εμπειρία στους τομείς της εξειδίκευσής του και η εισδοχή πολύ υψηλού επιπέδου φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, η επιλογή των οποίων θα γίνεται με πολύ αυστηρά – όπως είπε – κριτήρια.

«Η στοχευόμενη Αριστεία και η επιδιωκόμενη ανάπτυξη της έρευνας και της παιδείας δεν έχουν και ούτε μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αντίκρισμα ή σημασία από μόνες τους. Αντίκρισμα και σημασία έχουν μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».
Ήδη, είπε ο κ. Πατσαλής, ξεκίνησε το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με δύο προγράμματα σπουδών, στην αγγλική γλώσσα, στους Κλάδους Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής, και τα δύο σε επίπεδα, Μάστερ και Διδακτορικό. Σε αυτά, ανέφερε, φοιτούν 40 φοιτητές, 30 για το Μάστερ και 10 για το Διδακτορικό και οι φοιτητές είναι από την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και από το εξωτερικό.

Από την πρώτη χρονιά, συνέχισε, δέχθηκαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων από φοιτητές, με υψηλά προσόντα και αποδέχθηκαν μόνο το 20% των αιτητών για διδακτορικές σπουδές.

Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έρχεται να συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου και να δώσει στους φοιτητές μοναδική εκπαίδευση στις βιοϊατρικές επιστήμες, ανέφερε ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Κοσμήτορα της Σχολής προσθέτοντας ότι τα πρώτα προγράμματα είναι Ιατρικής Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής.

Είναι δύο τομείς οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που πάνω σε αυτούς είναι βασισμένη η σύγχρονη ιατρική, σημείωσε, π

Keywords
Τυχαία Θέματα