Στην Θεσμών παρέπεμψαν οι αρχηγοί στη Βουλή το θέμα Alvarez & Marsal-Διοικητή

12:36 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τοποθετήθηκαν υπέρ της θέσης για κατάθεση προς έγκριση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης από το Κοινοβούλιο. Τα υπόλοιπα Κοινοβουλευτικά Κόμματα θα τοποθετηθούν επί του θέματος αύριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Όσον αφορά το θέμα ενδεχόμενης

παραπληροφόρησης της Βουλής από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για τους όρους εντολής της Alvarez and Marsal, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων παρέπεμψαν το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Εξήγησε πως εφόσον η Επιτροπή Θεσμών κρίνει ότι υπάρχει θέμα, θα συντάξει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα τη συζητήσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.

Ανέφερε ακόμα πως η Ολομέλεια θα κρίνει εάν προκύπτει θέμα πειθαρχικής ή ποινικής υπόθεσης και θα παραπέμψει την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα, είτε θα προχωρήσει στη σύσταση Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «αναφορικά με την πληροφόρηση της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής της Κεντρικής Τράπεζας προς τον οίκο Alvarez and Marsal, ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια έρευνας για το τραπεζικό σύστημα, κατόπιν διαβούλευσης των αρχηγών ή εκπροσώπων των εν τη Βουλή κομμάτων, αποφασίστηκε όπως η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία τηρείτο ενήμερη για την αλληλογραφία του Προεδρείου της Βουλής με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και που και η ίδια είχε αλληλογραφία με το Διοικητή και στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα της Alvarez and Marsal, θα ασχοληθεί με το θέμα».

Ο κ. Ομήρου εξήγησε περαιτέρω ότι δυνάμει του άρθρου 7 του νόμου που ρυθμίζει την κατάθεση στοιχείων και πληροφοριών στη Βουλή και τις Κοινοβουλευτικές, η Επιτροπή Θεσμών θα μορφώσει άποψη κατά πόσον υπάρχει κατάθεση ψευδών στοιχείων, άρνηση υποβολής ή απόκρυψη αληθών στοιχείων ή ότι δεν υπήρξε προσαγωγή των ζητηθέντων εγγράφων και εκ του λόγου αυτού δυσχεραίνεται το έργο της Βουλής ή της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Εάν διαμορφώσει την άποψη ότι πράγματι ισχύουν οι πρόνοιες αυτού του άρθρου, τότε συντάσσει έκθεση προς την Ολομέλεια και εφαρμόζονται οι πρόνοιες του άρθρου 8, δηλαδή η Ολομέλεια της Βουλής εξετάζει σε κλειστή συνεδρία την έκθεση της Επιτροπής και στη συνέχεια είτε μπορεί να ενεργήσει είτε παραπέμποντας το θέμα στο Γενικό Εισαγγελέα για να αποφανθεί κατά πόσο στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα, είτε εφόσον κρίνει ότι πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, παραπέμπει το θέμα στο Γενικό Εισαγγελέα, είτε αποφασίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ερωτηθείς εάν η παραπομπή στο Γενικό Εισαγγελέα αφορά μόνο πειθαρχικό αδίκημα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στο νόμο υπάρχει πρόνοια και για ποινικό αδίκημα.

Αναφορικά με την έναρξη της διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Επιτροπή συνέρχεται σε τακτική συνεδρία την Τρίτη και θα επιληφθεί του θέματος και εξήγησε ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει δικαίωμα να καλέσει όποιον κρίνει ότι θέλει να ακούσει.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να συζητηθούν από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε ότι μέχρι τώρα συμφωνούν η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων, ενώ τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μέχρι αύριο.

Σε σχέση με τον κατάλογο που κατατέθηκε στη Βουλή για τις εκροές καταθέσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως δεν υπάρχει θέμα δημοσιοποίησης και σημείωσε ότι η απόφαση είναι ότι μπορούν να αναγιγνώσκουν τον κατάλογο, χωρίς να τον αντιγράφουν ή να τον φωτογραφίζουν, ή να φωτοτυπούν, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί και αυτό το θέμα και εξήγησε ότι η άποψη της πλειοψηφίας σε επίπεδο κομμάτων είναι ότι διαρκούσης της διαδικασίας της ερευνητικής επιτροπής, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να υπάρχει παράλληλη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα