Στήριξη της Σερβίας προς την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Ντάτσιτς

22:33 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Στήριξη της Σερβίας προς την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Ντάτσιτς από το onlycy.com.

Την ισχυρή στήριξη της Δημοκρατίας της Σερβίας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

και των αποφάσεων της ΕΕ, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς.
Ο κ. Ντάτσιτς μιλούσε στο περιθώριο επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας όσον αφορά την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προσδοκιών της, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ ήταν από τα θέματα που αποτέλεσαν και προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Β’ εξάμηνο του 2012.
Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, υποστηρίζει την διαδικασία του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της ΕΕ, και ευελπιστεί ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του Κοσσυφοπέδιου, κάτι που θα διευκολύνει τα μάλα την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «η επίσκεψη αυτή είναι ιστορικής σημασίας, καθότι αποτελεί την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Σερβίας με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των Κυβερνήσεων αλλά και μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Σερβίας».
Δεν πρέπει να ξεχνούμε, σημείωσε, ότι ο Πρόεδρος Μακάριος μαζί με τον Πρόεδρο Τίτο ήταν από τους πρωταρχικούς εμπνευστές της ίδρυσης του Κινήματος των Αδεσμεύτων και ότι οι δύο λαοί προσέφεραν στήριξη ο ένας στον άλλο κατά τις τραγωδίες που γνώρισαν.
“Η πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κύπρο, κ. Πρωθυπουργέ, μας έδωσε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε ξανά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους λαούς και τα κράτη μας. Η σημερινή Σύνοδος είχε σκοπό την ανασκόπηση των σχέσεων μας σε διάφορους τομείς”, πρόσθεσε.
Το Μνημόνιο Συναντήληψης σχετικά με την εγκαθίδρυση μιας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης, που υπογράψαμε σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα ενισχύσει ουσιαστικά τις πολιτικά άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
“Σήμερα οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν και εργαστήκαν προς την κατεύθυνση απτής ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων: μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη καλύτερων εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, ενίσχυση των σχέσεών στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της ναυτιλίας, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, έρευνας και ανάπτυξης, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την παροχή αμοιβαίας υποστήριξης σε πολυμερές επίπεδο”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η υπογραφή συμφωνιών στους τομείς των ναυτιλιακών μεταφορών και της επανεισδοχής και οι βάσεις που έχουν σήμερα τεθεί για την υπογραφή στην επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδο και άλλων συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αποτελούν έμπρακτο παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί στον τομέα των διμερών μας σχέσεων και παρέχουν μια γερή βάση για την περεταίρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος τηρεί θέσεις αρχών στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού, συνέχισε, για τις σταθερές θέσεις αρχών της Σερβίας στο κυπριακό πρόβλημα, για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας για την επανένωση της χώρας, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών μας.
“Η χώρα σας διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό με τη συμμετοχή της στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου για το οποίο είμαστε ευγνώμονες», πρόσθεσε.

The post Στήριξη της Σερβίας προς την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Ντάτσιτς appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα