Στο χείλος της καταστροφής – Νέα πυρά Ορφανίδη κατά Κυβέρνησης

14:13 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο απερχόμενος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που η Κύπρος απώλεσε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ”κρεμόμαστε από μία στιγμή”.

Στην τελευταία του παρουσία ως Διοικητής της ΚΤ, στο πλαίσιο παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας για

το 2011, ο κ. Ορφανίδης απέρριψε τις ευθύνες που αποδίδονται στην ΚΤ σε σχέση με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και δήλωσε ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας δεν σχετίζονται με την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα αλλά στο ότι η Κυβέρνηση δεν ανέτρεψε την ”κακή εικόνα” των δημοσίων οικονομικών, το οποίο χαρακτήρισε ως το ”πρώτιστο πρόβλημα”.

”Οταν μία χώρα έχει ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα, αυτό το σύστημα είναι πιο επιρρεπές σε προβλήματα όταν τα δημοσιονομικά της χώρας τίθενται υπό αμφισβήτηση. Και δυστυχώς είναι η κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε. Από το Μάιο του 2011 όταν η Κυβέρνησή μας δεν μπορεί καν να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, ουσιαστικά κρεμόμαστε από μία στιγμή”, είπε.

Απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες ότι δεν απέτρεψε τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, λέγοντας ότι καμία εποπτική αρχή μέσα στην ΕΕ δεν μπορούσε να απαγορέψει αγορές κυβερνητικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα