Στο χέρι όλων μας να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, δηλώνει ο Πρόεδρος

13:46 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι στο χέρι όλων μας – Κυβέρνησης και πολιτών – να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν θυσίες και συνεργασία απ’ όλους.

Σε χαιρετισμό του στο 45ο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «μέσα από λανθασμένους χειρισμούς – και λυπούμαι που το λέω – η Κύπρος

έφτασε ένα βήμα πριν από την καταστροφή και οι ευθύνες είναι βαρύτατες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αναλάβαμε ένα κράτος χρεωκοπημένο και βρεθήκαμε μπροστά στον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης της οικονομίας μας. Υποθηκεύθηκε το μέλλον της Κύπρου». Μια τράπεζα μόνο, είπε, «απορρόφησε όσα ακριβώς προνοεί και η δανειακή σύμβαση των 10 δισ. που παραχωρήθηκε στο κράτος με αντίτιμο μια σειρά μέτρων επώδυνων για όλους ανεξαίρετα, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup είπε ότι «η προσπάθεια μέσα από τη συμφωνία ήταν να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο της άτακτης χρεωκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας που θα συνεπαγόταν την άμεση απόλυση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στην τράπεζα και να διασφαλίσουμε παράλληλα μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον την Τράπεζα Κύπρου».

Εξέφρασε τη θέση ότι «είναι πια στο χέρι όλων μας, πρώτιστα της Κυβέρνησης, αλλά και όλων εσάς, να διαχειριστούμε την κατάσταση και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως αποφασίστηκε, προκαλεί δυστυχώς αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Επιπρόσθετα το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελιών αποτελούν χωρίς αμφιβολία παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας,ανέφερε.

Ήδη, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «στην πραγματική οικονομία η συνολική δραστηριότητα παρουσιάζεται σημαντικά υποτονική, για μια σειρά από λόγους, με κυρίαρχο την περιορισμένη ρευστότητα». Γι αυτό, πρόσθεσε, «και η εμμονή μας, το συντομότερο δυνατό, να γίνει κατορθωτή η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, πράξη που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση και ομαλοποίηση της οικονομίας μας στο σύνολό της».

Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι «θέλω να τονίσω ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος μέσω των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και μέσω άλλων εσόδων που θα αρχίσουν να προκύπτουν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, γεγονός που δεν έχει ληφθεί υπόψη από την Τρόικα».

Το πλέον σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ανέφερε, «παραμένει η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά». Με βάση το σκεπτικό αυτό, επεσήμανε, «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές χαλαρώσεις στους περιορισμούς κεφαλαίων που επιβλήθηκαν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ν’ αντλήσουμε κεφάλαια, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση εκ μέρους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πρόσθετων κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα Ταμεία Κοινωνικής Συνοχής, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας». Και αυτά, είπε, «επιπλέον των 526 εκ. που θα λάβει ήδη η Κύπρος». Εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι διεκδικήσεις του έτυχαν θετικής υποδοχής από σημαντικούς παράγοντες της Ευρώπης.

«Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία του τόπου μας πρέπει να μας βρουν με ενωμένες τις δυνάμεις, ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς η συμφωνία με το Eurogroup», ανέφερε.

Υπέρτατος στόχος μας, είπε, «είναι να διασωθεί η οικονομία της πατρίδας μας, έστω κι αν κληθούμε να λάβουμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις». Θα πρέπει, σημείωσε, «να κάνουμε θυσίες, αφού η οικονομική μας κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, θα υποχρεώσει όλους μας να επιμεριστούμε βάρος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μας μεγεθών και να θέσουμε τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «όλα αυτά θα γίνουν με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και επικίνδυνες εξάρσεις». Δεν πρόκειται, ξεκαθάρισε, «με πειραματισμούς επικίνδυνους να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας».

Αυτό που χρειάζεται είναι «η συστράτευση όλων των δυνάμεων, του συνόλου των πολιτών, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη».

Επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης «ότι θα πράξει ό, τι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες». Μίλησε για ανάγκη αλλά και ευκαιρία «να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό μας σύστημα αλλά και γενικότερα προς την οικονομία του τόπου, για να φέρουμε την Κύπρο εκεί που της αξίζει».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Με πνεύμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού, είπε, «θα αποφέρει το βέλτιστο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

«Όλοι αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία του τραπεζικού τομέα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών. Πιστεύουμε στο τραπεζικό μας σύστημα, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε ότι, βεβαίως έχουν γίνει λάθη, ότι ο τραπεζικός τομέας εκτός των άλλων έχει επηρεαστεί πολύ αρνητικά από την μεγάλη έκθεση στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστια ζημιά από την απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μια απόφαση πολιτική για την οποία δεν ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας», ανέφερε.

Εξέφρασε τη θέση ότι «χρειάζεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος του τραπεζικού τομέα μας». Είμαστε αποφασισμένοι, είπε, «να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προτάσεις οι οποίες θα αποκαθιστούν το κύρος μας ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού κέντρου». Οφείλουμε, πρόσθεσε, «να μεταρρυθμίσουμε τον τομέα απαλλάσσοντας τον μια για πάντα από συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

Χρειάζονται θυσίες και συνεργασία απ’ όλους μας, επανέλαβε, τονίζοντας πως «με συνεργασία, ορθή διαχείριση, λογική και σκληρή δουλειά ο τραπεζικός τομέας θα ξαναγίνει η κινητήριος δύναμη που θα οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στους τραπεζικούς υπαλλήλους λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν φέρουν ευθύνες καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες και ζήτησε τη συνεργασία τους.

«Θέλουμε και θα έχουμε ένα δυνατό και σύγχρονο κι αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα χωρίς κρατικές στηρίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας αλλά και των τραπεζών είναι το ανθρώπινό τους δυναμικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα