Στο Γενικό Εισαγγελέα παραπέμπει η Ερευνητική τον Δ. Χριστόφια

15:20 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 15:10Στο Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα της άρνησης συμμόρφωσης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να καταθέσει προφορικά ενώπιον της, η Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία.Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από τη διακοπή της ορισθείσας για σήμερα προσέλευσης του κ. Χριστόφια, ο οποίος επέμεινε στη θέση όπως διαβάσει γραπτή δήλωση ενάμιση ώρας και ακολούθως να καταγράψει τις ερωτήσεις της Επιτροπής και να τις απαντήσει γραπτώς.Διαβάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο κ. Πικής αν και
εξήγησε ότι η άρνηση του κ. Χριστόφια να δώσει προφορική κατάθεση συνιστά παραβίαση του καθήκοντος το οποίο επιβάλλει το άρθρο 7γ του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, η Επιτροπή, στη βάση της κατά πλειοψηφία ενδιάμεσης απόφασής της 25ης Ιουνίου 2013, δεν θα επιβάλει πρόστιμο ύψους μέχρι €2.000, που ο σχετικός νόμος της παρείχε εξουσία να το πράξει.
Αναφερόμενος στην δήλωσή του κ. Χριστόφια ότι ο ίδιος “δεν είναι ο οποιοσδήποτε μάρτυρας”, ο κ. Πικής με τη αναφορά αυτή ζητούσε “ειδική μεταχείριση”.Ο κ. Πικής αναφέρθηκε στο άρθρο 28.1 του Συντάγματος που προβλέπει ότι “Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως”.

“Το Άρθρο 28.1 ενσωματώνει τις θεμελιώδεις αρχές της ισονομίας, ισοπολιτείας και ισοκρατίας, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας”, συμπλήρωσε ο κ. Πικής και συνέχισε: “Η συμπεριφορά του κυρίου Χριστόφια, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ασύγγνωστη, απαξιωτική των θεσμών και της ευνομίας”.Ο κ. Πικής χαρακτήρισε την άρνηση του κ. Χριστόφια να καταθέσει “ως παραβίαση του καθήκοντος το οποίο επιβάλλει το Άρθρο 7(γ) του Κεφ. 44 του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου. Το Άρθρο 7(ε) παρέχει δικαίωμα στην Ερευνητική Επιτροπή να επιβάλει πρόστιμο σε πρόσωπο αρνούμενο να καταθέσει μέχρι 2 χιλιάδες Ευρώ”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η επιβολή προστίμου συνιστά ποινή, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας, δεν παρέχεται δικαίωμα στην Ερευνητική Επιτροπή απόδοσης ποινικής ευθύνης. “Το άρθρο αυτό πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σύμφωνα με το δικαιϊκό πλαίσιο ως διαπιστώνεται στον προαναφερθείσα απόφαση. Ως εκ τούτου, δεν θα γίνει προσφυγή στις διατάξεις του”, συμπλήρωσε ο κ. Πικής.Λέγοντας ότι παραμένει το θέμα άρνησης συμμόρφωσης του κύριου Χριστόφια με τις οδηγίες της Ερευνητικής Επιτροπής να καταθέσει προφορικά ενώπιον της, ο κ. Πικής σημείωσε ότι “εγείρεται θέμα ανυπακοής σε νόμιμη διαταγήν βάσει των προνοιών του άρθρου 137 του Ποινικού Κώδικα, και άλλων συναφών διατάξεων”.

“Δεν προβαίνουμε σε καμιά διαπίστωση επί του θέματος. Το θέμα θα παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς εξέταση”, είπε.Με την απόφασή της, η Επιτροπή απάντησε και στην θέση του κ. Χριστόφια να απαντήσει γραπτώς στις απαντήσεις της Επιτροπής. Ειδικότερα αναφέρεται ότι “πολλοί ζήτησαν όπως πριν υποβληθούν σε εξέταση από την Ερευνητική Επιτροπή, να καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις τους”.

“Του εξηγήθηκε όπως και σε προηγούμενους μάρτυρες, ότι σκοπός της προσέλευσής του είναι η εξέτασή του από την Ερευνητική Επιτροπή, και ότι μετά το πέρας της εξέτασης, μπορεί να προβεί στην κατάθεση του εγγράφου και στην ανάγνωσή του η οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε, θα διαρκέσει ενάμιση ώραν”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.Παράλληλα, στην απόφαση, ο κ. Πικής απάντησε και στα παράπονα που υπέβαλε ο κ. Χριστόφιας ότι ο τέως Διοικητής της ΚΤΚ κλήθηκε να καταθέσει μετά τον ίδιο.
Πρώτον, ότι ο κύριος Αθανάσιος Ορφανίδης, τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε να καταθέσει μετά τον ίδιον. Του εξηγήθηκε ότι ο κύριος Ορφανίδης διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ότι, όπως, διαβίβασε στην Ερευνητική Επιτροπή, του ήταν αδύνατο να έρθει στην Κύπρο στις 13/08/2013, την ημερομηνία που ορίστηκε για την ακρόαση της μαρτυρίας του”, είπε, προσθέτοντας ότι “ως εκ τούτου, η ημερομηνία λήψης της μαρτυρίας του κυρίου Ορφανίδη μετατέθηκε για αύριο, 23/08/20013, πού ήταν δυνατή η προσέλευσή του”.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήση του κυρίου Χριστόφια εκδόθηκε στις 29/07/2013 προτού γίνει γνωστό στην Επιτροπή το κώλυμα του κυρίου Ορφανίδη”, είπε.Τέλος, σε σχέση με το παράπονο που διατύπωσε ο κ. Χριστόφιας ότι η Επιτροπή δεν ενέκρινε αίτημά του για μετάθεση της ημερομηνίας προσέλευσής του στην Επιτροπή, ο κ. Πικής είπε ότι του “εξηγήθηκε στον κύριο Χριστόφια ότι η Ερευνητική Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, 2013 και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί το αίτημά του”.

Είδηση 12:50Στην 1.30 η ενδιάμεση απόφαση της Επιτροπής για την αποχώρηση Χριστόφια

Η Επιτροπή για την Οικονομία θα ανακοινώσει στην 1.30μμ την ενδιάμεση της απόφαση για το θέμα της αποχώρησης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ενώπιον της οποίας κλήθηκε σήμερα να παρουσιαστεί και να καταθέσει.

Η Επιτροπή είχε νωρίτερα διακόψει τη διαδικασία μετά τη θέση του τέως Προέδρου να καταθέσει την εναρκτήρια του δήλωση και να απαντήσει στις ερωτήσεις της επιτροπής γραπτώς, η οποία και απορρίφθηκε από την Επιτροπή.

Είδηση: 12:22

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από την Ερευνητική Επιτροπή και θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου στη Δημοσιογραφική Εστία στις 12.45 , “κατά την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα την γραπτή δήλωση του, την οποία η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία δεν του επέτρεψε να διαβάσει κατά τη σημερινή διαδικασία”.

Στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου έχουν μείνει οι νομικοί σύμβουλοι του και διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Πική.

Είδηση: 12:02

Νέα διακοπή σημειώθηκε στη διαδικασία κατάθεσης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον της Επιτροπής για την Οικονομία λόγω της θέσης του κ. Χριστόφια να μην απαντήσει στις ερωτήσεις της επιτροπής προτού διαβάσει την εναρκτήρια δήλωση του.

Προσερχόμενος εκ νέου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσ,α ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ύστερα από διαβούλευση με τους νομικούς του συμβούλους επιθυμεί να καταθέσει τη γραπτή του δήλωση, που αποτελεί τεκμήριο, όπως είπε, και θα δεχθεί ερωτήσεις τις οποίες θα καταγράψει και θα τις απαντήσει γραπτώς πριν από την κατάθεση στην Επιτροπή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πικής ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ανέφερε στον κ. Χριστόφια ότι οι ερωτήσεις έχουν εξεταστικό χαρακτήρα και πως εάν δεν είναι ενήμερος για κάποιο θέμα μπορεί να πει ότι δεν είναι ενήμερος.

Ο κ. Πικής του υπέδειξε ότι είναι υπόχρεος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση.

Απαντώντας, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και υποστήριξε ότι ακόμα και στο δικαστήριο ο μάρτυρας έχει δικαίωμα να καταθέσει γραπτώς ή και προφορικώς.

Ο κ. Πικής του είπε ότι κάνει λάθος, λέγοντας ότι η μαρτυρία παρέχεται προφορικά μετά την παροχή όρκου ή βεβαίωσης και «θα απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν».

«Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις γραπτώς», είπε ο τέως Πρόεδρος για να απαντήσει ο κ. Πικής: «Όχι αυτό δεν γίνεται»

«Είσαστε μάρτυρας ενώπιον μας και η πρόνοια είναι ότι πρέπει να καταθέσετε σύμφωνα με τη μαρτυρική σας κρίση. Επομένως, πρέπει να απαντήσετε», είπε, με τον κ. Χριστόφια να του απαντά ότι πολλές από τις ερωτήσεις απαντώνται από τη γραπτή δήλωση.

Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Πικής ρώτησε τον μάρτυρα εάν είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του υποβληθούν, με τον τέως Πρόεδρο να επιμένει ότι «θα τις ακούσει, θα τις καταγράψει και αργότερα θα τις απαντήσει γραπτώς».

«Κύριε Χριστόφια, θέλετε να μας πείτε ότι αρνείστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν;» ρώτησε ο κ. Πικής.

«Δεν αρνούμαι, να τις ακούσουμε, να τις καταγράψουμε και να τις απαντήσουμε», απάντησε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε παράπονο ότι ενώ είχε ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής, η Επιτροπή αρνήθηκε να του τα δώσει.

Σε νέα ερώτηση του κ. Πική εάν είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμος να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας ότι πολλές από τις απαντήσεις βρίσκονται στη δήλωση την οποία η Επιτροπή αρνείται να του επιτρέψει να αναγνώσει, όπως είπε.

Στη συζήτηση παρενέβη και το μέλος της Επιτροπής Ανδρέας Κραμβής λέγοντας στον κ. Χριστόφια ότι η Επιτροπή δεν αρνείται να διαβάσει τη δήλωση του, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στο τέλος, μετά τη διαδικασία των ερωτήσεων.

Ερωτώμενος και πάλι από τον κ. Πική εάν είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα υποβληθούν a priori όπως είπε προτού διαβάσει τη δήλωση του.

Απαντώντας σε παρέμβαση της κα. Ηλιάνας Νικολάου ότι η δήλωση του θα ληφθεί υπόψη και η διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθήθηκε με όλους τους μάρτυρες μέχρι τώρα, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Κυρία μου δεν είμαι οποιοσδήποτε μάρτυρας, είμαι ο κατηγορούμενος ουσιαστικά, έτσι νοιώθω αυτή τη στιγμή, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσπαθήσατε να εκμαιεύσετε από μάρτυρες ότι αυτός ο Πρόεδρος καθυστέρησε, δεν έκαμε τη δουλειά του, και ότι αυτός ο Πρόεδρος είναι ένοχος».

Ο κ. Πικής του υπενθύμισε ότι η Επιτροπή με ενδιάμεση απόφαση δεν πρόκειται να αποδώσει αστικές ή ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας ως «άκρως προσβλητικό» το σχόλιο του για την Επιτροπή ότι «εκμαιεύσαμε απαντήσεις για την επιτροπή».

«Αυτό είναι προσβλητικό για την Επιτροπή, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διαγνώσουμε τα γεγονότα και να προβούμε σε κρίση για τα διαδραματισθέντα», είπε.

Ενοχλημένος ο κ. Πικής είπε «σημειώνουμε ότι αρνείστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν».

«Δεν αρνούμαι να απαντήσω», ήταν και παλι η απάντηση του Χριστόφια, λέγοντας ότι καταθέτει τη δήλωσή του στην Επιτροπή.

Σ αυτό το σημείο, ο κ. Πικής επανέλαβε ότι η δήλωση θα κατατεθεί στο τέλος και ότι ο κ. Χριστόφιας δεν χειρίζεται τη διαδικασία της Επιτροπής και διέκοψε και πάλι τη συνεδρία».

Είδηση: 10:40

Με συζήτηση επί της διαδικασίας άρχισε η σημερινή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία στην οποία θα καταθέσει ο τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο λόγος ήταν η άρνηση του Προεδρείου της επιτροπής να επιτρέψει στον κ. Χριστόφια, ο οποίος επέμενε να διαβάσει εναρκτήρια δήλωση του διάρκειας μιας περίπου ώρας, όπως είπε, προτού απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις του υποβληθούν.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιολόγησε το αίτημα του λέγοντας ότι «λοιδορούμαι τα τελευταία 4 χρόνια από 5-6 κόμματα και την πλειοψηφία των ΜΜΕ με πολλά ψέματα».

Ο κ. Χριστόφιας έθεσε και θέμα δεοντολογίας διότι δεν έγινε αποδεκτό αίτημα του όπως του δοθεί χρόνος για να προετοιμαστεί και επειδή η κατάθεση του προηγείται του τέως Διοικητή της ΚΤΚ Αθανάσιου Ορφανίδη.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Πικής είπε ότι ο κ. Ορφανίδης θα κατέθετε πολύ νωρίτερα αλλά είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορεί να προσέλθει μόνο κατά την αυριανή ημερομηνία.

Απέρριψε τα περί παραβίασης της δεοντολογίας λέγοντας ότι η επιτροπή ενήργησε στα πλαίσια των όρων λειτουργίας της και με τον σωστό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία των ερωτήσεων και στο τέλος θα μπορεί να διαβάσει τη δήλωση του.

Από την πλευρά του, κ. Χριστόφιας είπε ότι «δεν θεωρώ τον εαυτό μου τον οποιοδήποτε μάρτυρα. Ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια και κατηγορούμαι από πολλούς και για πολλά», επιμένοντας να διαβάσει τη δήλωση του για να απαντήσει σ’ αυτές τις κατηγορίες.

Ο κ. Πικής του απάντησε ότι έχουν καταγραφεί οι θέσεις του και επέμεινε με τη σειρά του να ακολουθηθεί η διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «δεν μπορώ να συνεχίσω και θα παραδώσω τη δήλωση μου σε εσάς και θα δώσω διάσκεψη Τύπου για να διαβάσω τη δήλωση μου».

Ζήτησε από την επιτροπή να του υποβάλει γραπτώς τις ερωτήσεις για να τις απαντήσει γραπτώς γιατί δεν του δόθηκε χρόνος για να προετοιμαστεί.

«Δεν είμαι και οικονομολόγος, χρειάζομαι να προετοιμαστώ για να απαντήσω», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνεργάτες του απουσίαζαν λόγω διακοπών και δεν είχε χρόνο να διαβουλευτεί μαζί τους.

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Πικής του υπέδειξε ότι η άρνηση του να δώσει σήμερα την κατάθεση του συνιστά παράπτωμα και ότι η εξουσία για κλήτευση μαρτύρων ενώπιων της επιτροπής πηγάζει από τον νόμο.

«Εγώ θέλω να καταθέσω. εσείς δεν θέλετε να καταθέσω», ήταν η απάντηση του κ. Χριστόφια.

Ο κ. Πικής του πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία για μια ώρα προκειμένου να προετοιμαστεί. «Δεν πρόκειται να αλλάξει η καθορισμένη διαδικασία ενώπιον της επιτροπής. Μας λέτε ότι θα αποχωρήσετε, αυτό είναι ένα παράπτωμα», είπε για να λάβει απάντηση από τον κ. Χριστόφια ότι τόση ώρα θα διαρκούσε η εναρκτήρια δήλωση που θα διάβαζε.

Ο κ. Πικής επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η καθορισμένη διαδικασία και η επιτροπή αντλεί τις εξουσίες της από το νόμο και ακολούθως διέκοψε τη διαδικασία για 15 λεπτό διάλλειμα .

Είδηση: 07:30

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία θα βρεθεί σήμερα τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Η κατάθεση θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

Αύριο αναμένεται να καταθέσει και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης ενώ στις 27 Αυγούστου, επίσης στις 10.00 το πρωί, θα δώσει τη δική του κατάθεση ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα