Στο Μετόχι του Κύκκου το φετινό μνημόσυνο των πεσόντων αντιστασιακών

15:12 7/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου θα τελέσουν φέτος το μνημόσυνο των πεσόντων αντιστασιακών οι συγγενείς τους, μετά την απόφαση της Αρχιεπισκοπής να γίνει το φετινό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα τελούνταν και τα μνημόσυνα των πραξικοπηματιών.

Σε ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών αναφέρεται ότι όταν παλαιότερα συνέπιπτε η 15η Ιουλίου να είναι Κυριακή, το επίσημο μνημόσυνο γινόταν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, ακολουθούσε ομιλία και μετά τρισάγιο στον ομαδικό τάφο. Αυτά,

προστίθεται, μέχρι της αποβιώσεως του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α με την επισήμανση ότι το σκεπτικό του Αρχιεπισκόπου τότε ήταν να μην προκαλείται σκανδαλισμός στις ψυχές των χαροκαμένων συγγενών.

«Για πρώτη φορά φέτος», συνεχίζει η ανακοίνωση της Οργάνωσης, με Αρχιεπίσκοπο τον Χρυσόστομο Β συμπίπτει Κυριακή η 15η Ιουλίου και σε επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι το μνημόσυνο των πεσόντων θα τελεστεί στον ίδιο ναό με εκείνο των πραξικοπηματιών, «αδιαφορώντας για την ψυχική οδύνη και σκανδαλισμό που θα υποστούν οι συγγενείς».

Για το λόγο αυτό, προστίθεται, οι συγγενείς αποφάσισαν να τελέσουν το μνημόσυνο των πεσόντων αντιστασιακών στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Μετοχίου Κύκκου, «ως ιστορικό σημείο αναφοράς αντίστασης μετά το Προεδρικό και την Αρχιεπισκοπή».

Καλούνται οι τιμώντες τη μνήμη των ηρώων όπως παραστούν με την επισήμανση ότι θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ομαδικό τάφο των αντιστασιακών στο νέο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Keywords
Τυχαία Θέματα