Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέτει τη χορηγία των δήμων ο Πρόεδρος της Βουλής

17:06 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέλαβε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημα της Ενωσης Δήμων να μην γίνουν άλλες αποκοπές στη χορηγία προς τους δήμους. Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός προειδοποίησε ότι υπάρχουν δήμοι που με τη νέα μείωση στη χορηγία θα οδηγηθούν σε άτακτη χρεοκοπία.

Η εκτελεστική

Επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε πλήρη κατανόηση στη θέση ότι οι δήμοι δεν είναι συνήθεις κρατικές υπηρεσίες γραφειοκρατικού χαρακτήρα, αλλά για δεκαετίες λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης με την εκτέλεση μικρών ή μεγάλων έργων.

Πρόσθεσε ότι οι δραστικές αποκοπές λόγω της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το γεγονός, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα έχουμε Δήμους, οι οποίοι θα συρρικνώνονται σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές τους, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά τους να εκτελέσουν όλα αυτά τα έργα τα οποία εκτελούσαν στο παρελθόν, τα οποία δημιουργούν και θέσεις εργασίας και ευρύτερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Ο κ. Ομήρου ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την υποχρέωση να διαβιβάσει το αίτημα και την αγωνία των Δήμων της Κύπρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία χρειάζεται τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης για να διαφοροποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις πιστώσεις που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.

«Όλοι κατανοούμε τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και κατανοούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξοικονομήσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση», συνέχισε αναφέροντας ότι αυτές οι εξοικονομήσεις ή η περίφημη λιτότητα δεν πρέπει να αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές, διότι αν σκοτώνουμε την ανάπτυξη τελικά οδηγούμε την κυπριακή κοινωνία σε πολύ δύσκολα μονοπάτια», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ανέφερε πως γίνεται σοβαρή προσπάθεια μεταρρύθμιση των Δήμων, η οποία εμπερικλείει τις εξοικονομήσεις και ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, οι σημερινές περικοπές, μετά από περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, φθάνουν στο 33% της χορηγία, και ανέφερε πως εάν επιβληθεί ή πρόσθετη περικοπή του 12%, θα σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Δήμων δεν θα αντέξει.

Παρατήρησε πως δεν πρέπει να σταθμίζεται μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά και το κοινωνικό κόστος.

«Δεν μπορεί οι Δήμοι της Κύπρου, με όσες αδυναμίες κι αν υπάρχουν, να είναι κλοτσοσκούφι της όλης προσπάθειας της οποίας γίνεται για να είμαστε καλοί μαθητές στην εφαρμογή του μνημονίου», είπε προσθέτοντας ότι επιθυμία όλων είναι να βγούμε από το μνημόνιο, όμως συνέχισε, επιβάλλεται προσοχή και στόχευση ώστε να μην εισέλθουμε σε φαύλο κύκλο τον οποίο ούτε η ίδια η Ευρώπη δεν αντέχει και αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση.

Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει η συμπλεγματοποίηση των δήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα