Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους αγρότες για νέα ΚΑΠ και εκταρικές επιδοτήσεις

14:18 17/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαδοχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Σπίτι της ΕΕ και το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες όλων των κλάδων και μέλη των αγροτικών οργανώσεων, διαμαρτυρόμενοι αφενός για τις πρόνοιες της νέας Κοινής Αγροτικής 2014-2020 μου μειώνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και αφετέρου για την καθυστέρηση στην καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων.

Αντιπροσωπεία των αγροτών εισήλθε στο Υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκε με ανώτερο αξιωματούχο από τον οποίο ζήτησε την καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων πριν από τις γιορτές.

Σε

δηλώσεις του ο ΓΓ του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος είπε ότι οι αγροτικές οργανώσεις ζήτησαν όπως στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, κατατεθεί πρόταση για πληρωμή των εκταρικών επιδοτήσεων πριν από τις γιορτές. «Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση θα προωθηθεί» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι τα λεφτά των εκταρικών επιδοτήσεων προέρχονται κατά 90% από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα τονώσει την αγορά χωρίς να επηρεάσει τη ρευστότητα της κυπριακής οικονομίας. Ήταν παράλειψη μέχρι τώρα να μην πληρωθούν τα λεφτά και έστω και την υστάτη απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση όπως προχωρήσει στην καταβολή των ευρωπαϊκών εκταρικών επιδοτήσεων».

Υπέδειξε ότι το συνολικό ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται περίπου στα 40 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 90% θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια. Οπως εξήγησε, οι εκταρικές επιδοτήσεις θα πρέπει να καταβληθούν από το κράτος και ακολούθως να κατατεθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ έτσι ώστε να επιστραφούν τα λεφτά.

Μάλιστα ο κ. Κάρυος ανέφερε ότι οι αγροτικές οργανώσεις είναι διατεθειμένες να συζητήσουν την καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων σε δόσεις, έτσι ώστε να τονωθεί η αγορά και να μπορέσουν οι αγρότες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Νωρίτερα οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε υπόμνημα σε Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο υπόμνημα το οποίο υπογράφουν οι οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός και Νέα Αγροτική Κίνηση, εκφράζεται η δυσαρέσκεια των αγροτών για τις πρόνοιες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ 2014-2020 κάνοντας λόγο για δραστική μείωση των χρηματικών κονδυλίων.

Αναφέρεται δε πως ουσιαστικά αποκόπτονται κονδύλια από την ΚΑΠ για να δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι «πληρώνει η αγροτιά ακόμα πιο ακριβά την οικονομική κρίση».

Στο υπόμνημα τους οι αγρότες υποστηρίζουν ότι «η πάγια πολιτική της ΕΕ για διάλυση οποιασδήποτε κρατικής παρέμβασης και στήριξης προς τους αγρότες είναι ενταφιαστική για την κοινοτική αγροτική οικονομία αλλά πρώτιστα για το μικρομεσαίο οικογενειακό αγροτικό νοικοκυριό».

Οι αγρότες ζητούν επιτακτικά απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών στη νέα ΚΑΠ αλλά και να μπορούν τα κράτη μέλη να σχεδιάζουν μια εθνική αγροτική πολιτική στη βάση των δικών του χαρακτηριστικών και αναγκών.

Ζητούν ακόμη όπως επιτραπεί η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου για την αιγοπροβατοτροφία αλλά και να ληφθεί υπόψη το ότι η Κύπρος είναι νησί, και μάλιστα ημικατεχόμενο, και αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις τιμές και την επάρκεια των σιτηρών και των ζωοτροφών έτσι ώστε να μπορούν να επιτραπούν χαλαρώσεις και διευκολύνσεις.

Οι αγρότες δηλώνουν τέλος ότι δεν ανέχονται τις περικοπές κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ όπως ούτε και μια σειρά αντιαγροτικών μέτρων που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες και ότι παραμένουν δυναμικά στις επάλξεις του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Τόσο η διαμαρτυρία στο Σπίτι της ΕΕ όσο και αυτή στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν ειρηνικές, χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα