Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Κούρδοι από τη Συρία στο Υπ. Εσωτερικών

11:08 29/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κούρδοι από το Δυτικό Κουρδιστάν (συριακή επικράτεια), που ευρίσκονται στη Κύπρο, συγκεντρώνονται σήμερα το πρωί στο χώρο έμπροσθεν του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να ζητήσουν ενημέρωση για τη πορεία εφαρμογής της δευτεροβάθμιας προστασίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, οι Κούρδοι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου λάβουν από τους αρμοδίους πληροφόρηση για το ζήτημα αυτό.

“Η

σημερινή εκδήλωση στο Υπουργείο Εσωτερικών”, δηλώνει το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν (στη Κύπρο), “είναι μια πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή και στη Κύπρο της απόφασης της ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία”.

“Εδώ στη Κύπρο”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “ευρίσκονται περίπου 250 συμπατριώτες μας Κούρδοι με συριακή υπηκοότητα, καθώς επίσης Άραβες και άλλοι επίσης με συριακή υπηκοότητα”.

“Η κατάσταση όλων αυτών είναι τραγική και απελπιστική και με τη παρούσα οικονομική κρίση όλοι είναι άνεργοι εδώ και πολλούς μήνες, πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν από τη Κύπρο, αλλά δεν μπορούν, διότι, μη έχοντας εργασία, δεν έχουν ούτε άδεια παραμονής, η οποία είναι αναγκαία για να αναχωρήσει κάποιος από τη Κύπρο”, δηλώνει το Κίνημα.

Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, “πολλών άλλων έχει λήξει το διαβατήριο και, λόγω του πολέμου, είναι αδύνατο να το ανανεώσουν”, ενώ “σε άλλους, οι συριακές Αρχές δεν επέτρεπαν ποτέ την έκδοση διαβατηρίου, αλλά ούτε με διαβατήριο σε ισχύ μπορούν να φύγουν, αφού, λόγω του πολέμου, κάθε πρόσβαση στη Συρία είναι αδύνατη”.

” Υποχρεωμένοι να είναι εδώ, δεν μπορούν να εργασθούν λόγω της ανεργίας και , όντας χωρίς νόμιμη παραμονή, κινδυνεύουν κάθε στιγμή να συλληφθούν και να βρεθούν υπό κράτηση”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Αυτές τις ημέρες πολλοί ευρίσκονται υπό κράτηση και την Τετάρτη, 17 Απριλίου”, δηλώνει το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν (στη Κύπρο), “αυτοκτόνησε στις Αρόδες ο συμπατριώτης μας Καμιράν Μουχαμάντ, 33 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών”.

Ο Νουχαμάντ είχε καταφύγει στη Κύπρο πριν τρεις μήνες και είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο, αποτάθηκε για βοήθεια στο Γραφείο Ευημερίας, εκεί όμως του ζήτησαν μια βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας, όπου τού είπαν ότι θα δικαιούται να ζητήσει εργασία μετά από έξι μήνες.

“Όσοι πρόσφυγες από τη Συρία κατέφυγαν στη Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “παίρνουν βοήθεια από τις χώρες αυτές. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε στην περίπτωση του πολέμου στη Συρία και παραχώρησε δευτεροβάθμια προστασία στους Συρίους υπηκόους που ζουν στα κράτη – μέλη της ΕΕ”.

“Παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί στο παρελθόν για τους πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Παλαιστίνη”, δηλώνει το Κίνημα, “δυστυχώς όμως η δευτεροβάθμια προστασία για τους πρόσφυγες από τη Συρία δεν έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο και ανησυχούμε πολύ για το συνεχιζόμενο αυτό αδιέξοδο και για τους απελπισμένους συμπατριώτες μας”. “Γνωρίζουμε καλά”, προσθέτει η ανακοίνωση, “την εχθρική στάση πολλών χωρών εναντίον της Κύπρου και τη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ο φίλος λαός της Κύπρου”.

“Η ανεργία κτυπά το ίδιο τον καθένα”, όμως “ελπίζουμε και ζητούμε από τις κυπριακές Αρχές να εφαρμόσουν και στη Κύπρο το συντομότερο δυνατό τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ για τους Συρίους υπηκόους”, δηλώνει το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν

Keywords
Τυχαία Θέματα