Συγκίνηση Προέδρου αλλά και απογοήτευση για Κυπριακό

12:06 17/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη συγκίνησή του αλλά και την απογοήτευσή του για την αποτυχία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σήμερα σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, απευθύνοντας έκκληση στον επόμενο Πρόεδρο να συνεχίσει πάνω στη βάση που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αν αλλάξουμε στρατηγική και μπούμε σε νέες περιπέτειες, αυτό θα είναι μπούμερανγκ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», προειδοποίησε.

«Οι εκλογές

αυτές έχουν τεράστια σημασία», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «δεν ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση που έζησε ποτέ ο τόπος μας». Κάποιοι, πρόσθεσε, «θέλουν να το ξεχνούν αυτό δυστυχώς».

«Εγώ καθημερινά όταν καλημερίζω τον Πενταδάχτυλο θυμούμαι ποια ήταν η μεγαλύτερη κρίση, πολιτική, κοινωνική, οικονομική. Κρίση που προκλήθηκε από προδοσία της πατρίδας μας», είπε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, «όταν πηγαίνω στην κάλπη από τότε μέχρι σήμερα καλωσορίζω τον Πενταδάχτυλο, από τον οποίο κατάγομαι – γιατί το Δίκωμο είναι στους πρόποδες του Πενταδαχτύλου – βάζω το χέρι μου στην καρδιά και ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία και πρόοδο».

Έτσι ψήφισα και σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «αντίσταση, δημοκρατία και πρόοδο», καλώντας τον κόσμο «να πράξει ανάλογα το καθήκον του».

Διαβεβαίωσε ότι «ως απλός πολίτης της Δημοκρατίας θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι να δικαιωθεί αυτός ο τόπος. Θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι να τερματιστεί η παρουσία συμβόλων στον Πενταδάχτυλο που αποτελούν ντροπή για τον κυπριακό λαό», διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους.

Και βεβαίως, πρόσθεσε, «θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι ώστε η παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι κρίση του συστήματος και όχι κρίση της Κύπρου που προκάλεσε ο Χριστόφιας, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και η οικονομία μας να οδηγηθεί ξανά στην ανάπτυξη και οι Κύπριοι πολίτες στην ευημερία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «οι εκλογές αυτές να περάσουν ως υπόδειγμα δημοκρατικού πολιτισμού και πολιτικού πολιτισμού», προσθέτοντας ότι «στην προεκλογική περίοδο – κακά τα ψέματα – αυτός ο πολιτικός πολιτισμός έχει προσβληθεί».

Κληθείς να πει πως νοιώθει με τη συμπλήρωση ενός σημαντικού κύκλου στην πολιτική του πορεία είπε ότι «νοιώθω συγκίνηση και βεβαίως και απογοήτευση, γιατί όπως είπα και στο διάγγελμά μου δεν έχουμε κατορθώσει να επιλύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα, να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Για μένα, εξήγησε, «όταν ριψοκινδύνευσα το 2008 να εκτεθώ ως υποψήφιος της Δημοκρατίας, αυτό ήταν το πρωταρχικό, αυτό ήταν το κύριο». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η αδιαλλαξία της Τουρκίας, να πω και μια σχετική αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας στάθηκαν δίπλα μου, αυτά, δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε το άλμα της επίλυσης του Κυπριακού».

«Κάνω έκκληση στο νέο Πρόεδρο, όποιος και να είναι αυτός – αυτό εναπόκειται και εξαρτάται από την ετυμηγορία του κυπριακού λαού – να συνεχίσει πάνω στη βάση την οποία έχει υιοθετήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με πολλά ψηφίσματά του και πιο ολοκληρωμένα με το ψήφισμα 1251 το Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να «αλλάξουμε γραμμή, γιατί αν αλλάξουμε στρατηγική και μπούμε σε νέες περιπέτειες, αυτό θα είναι μπούμερανγκ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «το λέω αυτό ενσυνείδητα». Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι από την προεκλογική τουλάχιστον περίοδο και τοποθετήσεις δεν γοητεύομαι από ορισμένους υποψήφιους και από ορισμένες διακηρύξεις».

Συγχάρηκε την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Ασσιώτη και τους λειτουργούς «για τη σκληρή δουλειά εδώ και πολύ καιρό για να οργανώσουμε άψογες εκλογές ακόμη μια φορά». Οι δημόσιοι λειτουργοί, είπε, «κάνουν το καθήκον τους και καλώ και τον πολίτη να κάνει το καθήκον του: Ν’ ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα».

Παράλληλα, ευχαρίστησε «τον κόσμο που με στήριξε στις πιο δύσκολες μου στιγμές και απαίτησε αποκατάσταση δικαιοσύνης αντί τις αδικίας την οποία έζησα εγώ και να ευχηθώ στον κάθε Κύπριο καλή ελευθερία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Μακεδονίτισσας. Στο σχολείο, όπου έφτασε με την σύζυγό του Έλση και τον εγγονό του Δημήτρη, τον υποδέχθηκε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης καθώς και πολίτες που τον ανέμεναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα