Συγκλονιστικά στοιχεία UNICEF για παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

17:37 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με δραματικούς τόνους περιγράφει έκθεση της UNICEF την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, το 23% των παιδιών, δηλαδή περίπου 439.000 παιδιά, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε 100.000 παιδιά υπολογίζονται εκείνα που υποχρεώνονται να βγουν στην αγορά εργασίας. Το

33,4% των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.

Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012», τα στοιχεία για τα παιδιά προκύπτουν μέσα από την καταγραφή της κατάστασης των νοικοκυριών, δηλαδή πόσα νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Με βάση αυτά, το 20,1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι φτωχά, ενώ το 28,7% το 2010 βρίσκονταν σε φτώχεια η κοινωνικό αποκλεισμό. Στη χειρότερη κατάσταση όλων φέρονται να είναι τα νοικοκυριά με παιδιά 12 ως 17 ετών, όπου το ποσοστό φτώχειας εκτινάσσεται στο 34,7%.

Στην πρώτη θέση όσον αφορά την παιδική φτώχεια στην Ευρώπη βρίσκεται η Βουλγαρία, με ποσοστό 26,8%, ενώ στην τελευταία η Δανία, με ποσοστό 10,9%. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, με βάση όλη την εικόνα, το επίπεδο ζωής, άρα και παιδικής φτώχειας, στην Ελλάδα αρχίζει εντυπωσιακά να προσεγγίζει αυτό της Βουλγαρίας. Συνολικά η παιδική φτώχεια στην Ευρωζώνη κινείται στο ποσοστό του 20,5%.

Οπως σημειώνει η UNICEF τα φτωχά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην τρέφονται σωστά, να είναι υποσιτισμένα, να έχουν προβλήματα υγείας λόγω έλλειψης θέρμανσης και άλλων διευκολύνσεων στο σπίτι. Στην έκθεση η εικόνα αυτή καταγράφεται με συγκλονιστικά στοιχεία. Από τα φτωχά παιδιά το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα, και το 23,2% περιβαλλοντικό πρόβλημα από βιομηχανίες και κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την πραγματοποίηση του μεγάλου ραδιομαραθωνίου που διοργανώνεται αύριο από την UNICEF με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία προώθησης των εμβολιασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα