Συλικιώτης: Παρεμβάσεις στη δημιουργία του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών

13:32 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για παρεμβάσεις και δημοσιεύματα που πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου και στέλλουν λανθασμένα μηνύματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, για το οποίο το Υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με στρατηγικό επενδυτή, μίλησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο Υπουργός είχε το πρωί συνάντηση με τους Δημάρχους Λάρνακας και Λειβαδιών, τον κοινοτάρχη Ορόκλινης, καθώς και βουλευτές της επαρχίας

Λάρνακας τους οποίους ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία VOPAK για τη δημιουργία του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών και τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών που βρίσκονται στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τους μετέφερε «τις ανησυχίες που προκύπτουν από διάφορες παρεμβάσεις», ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα που, όπως είπε, «κακώς επαναλαμβάνονται τώρα διότι πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου».

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ένα οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας και μπαίνουν θέματα, κατά την άποψή μου εντελώς λανθασμένα» είπε ο Νεοκλής Συλικιώτης και πρόσθεσε ότι είχαμε και παρέμβαση κατά την οποία διερωτήθηκαν «αν με βάση το μνημόνιο –που δεν ακόμα υπογράφηκε- μπορούμε να προχωρήσουμε». Αυτά τα ζητήματα, συνέχισε ο Υπουργός, «με επιστολή της Γενικής Λογίστριας έχουν απαντηθεί πριν καν πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον περασμένο Δεκέμβριο». Συμπλήρωσε ότι «η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών είναι εκείνοι που μπορούν να ερμηνεύσουν το μνημόνιο». Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το στρατηγικό επενδύτη, είπε ο Υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι «στέλνουν λανθασμένο μήνυμα και στο τέλος της ημέρας μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό».

Είναι απαράδεκτο, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, «ένα θέμα που δεν τέθηκε από την Τρόικα να τίθεται από κάποιους στην Κύπρο». Είπε ότι ο ίδιος απάντησε στη Γενική Λογίστρια, στην οποία απέστειλε και τα πρακτικά της συνεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών πριν να οδηγηθεί το θέμα στο Υπουργικό.

Ο Υπουργός, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι «προσπαθεί άρον άρον δήθεν να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για να υπογραφεί η συμφωνία για το κρατικό τερματικό», διερωτήθηκε «ποιόν εξυπηρετεί να μην προχωρήσει το κρατικό τερματικό;».

Ο Νεοκλής Συλικιώτης υπογράμμισε ότι η δημιουργία του κρατικού τερματικού «εξυπηρετεί τον κόσμο της Λάρνακας γιατί επιτέλους μετά από 10 χρόνια θα μετακινηθούν οι αποθήκες πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, εξυπηρετεί το κράτος γιατί για τα εφεδρικά αποθέματα πετρελαιοειδών που είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε για 90 ημέρες σήμερα πληρώνουμε 17 εκ. ευρώ για να τα αποθηκεύουμε στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, εξυπηρετεί ευρύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου διότι θα γίνει μία μεγάλη επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 400 εκ. ευρώ χωρίς να δαπανήσει το κράτος ούτε ένα ευρώ και βεβαίως εξυπηρετεί το στόχο η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου στα πετρελαιοειδή, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας θέση». Αυτό, υπέδειξε, «θα πάρει σάρκα και οστά εφόσον υλοποιηθεί και αυτό το κρατικό τερματικό».

Ερωτηθείς εάν οι παρεμβάσεις έχουν επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με το στρατηγικό επενδυτή, ο Υπουργός απάντησε ότι «βεβαίως το έθεσε η εταιρεία και μάλιστα ο εκπρόσωπος που συντονίζει τις διαπραγματεύσεις απολογήθηκε εκ μέρους της Κύπρου γι’ αυτά που συμβαίνουν». Αυτό, είπε, «μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει και την ομάδα που κάνει τη διαπραγμάτευση», την οποία συντονίζει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας του Υπουργείου και συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ, της ΚΕΤΑΠ, ο ΓΔ της ΑΗΚ, εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου και της Νομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι διαπραγματεύσεις με τη VOPAK θα συνεχιστούν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορεί κανένας να ξέρει αν θα υπάρξει κατάληξη». Ο στόχος, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, «είναι εντός του μηνός να υπάρξει συμφωνία στους βασικούς άξονες, πώς θα συγκροτηθεί η κοινοπραξία και πώς θα υλοποιηθεί το έργο, και απ’ εκεί και πέρα χρειάζονται μερικοί μήνες».

Ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι «η όποια νέα κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές οφείλει για την εξυπηρέτηση της Κύπρου και του λαού της και για να λύσει τα προβλήματα που καθυστερούν εδώ και μια δεκαετία και αφορούν τη Λάρνακα, να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και να υλοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε ότι «πρέπει να γίνει υπογραφή το συντομότερο δυνατό χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παρεμβάσεις». Ερωτηθείς ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιά είναι τα κωλύματα που υπάρχουν. Ανέφερε ωστόσο ότι «ενώ στην προηγούμενη συνάντηση υπήρχε περισσότερη αισιοδοξία από το Υπουργείο όσον αφορά τη δυνατότητα κατάληξης και υπογραφής, σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες».

Είπε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος» και ότι «η Λάρνακα θα χαιρετίσει μόνο όταν υπάρξει υπογραφή διότι τότε θα μπει μία αφετηρία χωρίς επιστροφή».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε πως «είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι φορείς της Λάρνακας έχουν την πρόθεση να διατρανώσουν τη στήριξή τους προς αυτή την προσπάθεια του Υπουργού για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που στοχεύουν ουσιαστικά στην ακύρωση του έργου».

Ερωτηθείς για την αναφορά του σε παρεμβάσεις, απάντησε ότι «το φυσικό αέριο και άλλα στρατηγικής αξίας πλεονεκτήματα του τόπου δεν χρωματίζονται κομματικά και πολιτικά, υπάρχει μία συνέχεια». Ελπίζουμε, είπε, ότι «το έργο θα αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου καλού της πόλης μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες ή οποιεσδήποτε υπόνοιες για ενέργειες οι οποίες πάνε να γίνουν».

Χαιρέτισε δε «την αποφασιστικότητα με την οποία ο Υπουργός θέλει να διεκπεραιώσει το ζήτημα» και τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο «οφειλόμενο προς τη Λάρνακα και τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την πόλη και για την Κύπρο γενικότερα».

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου δήλωσε πως «ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η Λάρνακα δεν μπορεί να αναμένει άλλο».

«Δεν θα τιμωρείται πλέον η Λάρνακα γιατί υπάρχουν κωλυσιεργίες και παρεμβάσεις» είπε, αναφέροντας ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό και τη διαπραγματευτική ομάδα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου να υπάρξει τουλάχιστον ένα προσύμφωνο συνεργασίας.

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=3e7023de54854261a5218881fa679ee9#.URTgux1g_Sg

Keywords
Τυχαία Θέματα