Συλλήψεις στη Μόσχα μετά την ποινή στο συγκρότημα Pussy Riot

19:41 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τριάντα περίπου ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συνέλαβε η αστυνομία στη Μόσχα μετά την ανακοίνωση της καταδίκης των μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι οποίοι προσήλθαν για να υποστηρίξουν τις κατηγορούμενες.

Μεταξύ αυτών ο ηγέτης του «Αριστερού Μετώπου» Σεργκέι Ουνταλτσόφ και ο ηγέτης του Ενωμένου Μετώπου Πολιτών διάσημος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ.

Tην ποινή φυλάκισης δύο ετών σε κοινή αγροτική φυλακή επέβαλε η δικαστής της περιοχής Χαμόβνικι της Μόσχας στις τρεις τραγουδίστριες του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, η

σύλληψη των οποίων έχει διχάσει τη ρωσική κοινωνία και προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Το δικαστήριο έκρινε τις τρεις τραγουδίστριες ένοχες για διατάραξη της δημόσιας τάξης, αλητεία και προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων πιστών κατά την εμφάνισή τους τον περασμένο Φεβρουάριο μπροστά στο ιερό του καθεδρικού ναού του Σωτήρος στη Μόσχα, φορώντας μάσκες και εκτελώντας τη λεγόμενη πανκ-προσευχή «Θεοτόκε διώξε τον Πούτιν!».

Υπέρ του συγκροτήματος έχουν ταχθεί με δημόσιες δηλώσεις τους επιφανείς παράγοντες της παγκόσμιας και ρωσικής μουσικής σκηνής, όπως ο Στινγκ, η Μαντόνα και ο Πολ Μακάρτνι, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι στη Ρωσία, ειδικά μεταξύ των εκκλησιαστικών κύκλων, οι οποίοι είχαν ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ποινή, που τελικά επιβλήθηκε είναι «ήπια», καθώς είχαν στο παρελθόν εκφραστεί φόβοι ότι εάν η δικαστής εξαντλούσε την αυστηρότητά της θα μπορούσε βάσει του σχετικού άρθρου να επιβάλει ποινή έως και επτά ετών.

Την υπόθεση είχε σχολιάσει και ο Πρόεδρος Πούτιν, εναντίον της επανεκλογής του οποίου στην προεδρία στρεφόταν το συγκρότημα, ζητώντας επιείκεια από το δικαστήριο, αλλά και υπενθυμίζοντας ότι σε άλλες χώρες ή περιοχές, πχ στον κυρίως μουσουλμανικό Καύκασο, η εμφάνιση των τραγουδιστριών θα μπορούσε να επιφέρει πολύ χειρότερες για τις ίδιες συνέπειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα