Συλλούρης: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η απόφαση του Eurogroup

19:51 19/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης την απόφαση του Eurogroup.

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τραγική και ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, γιατί

το πρόβλημα θα παραμένει.

Εξέφρασε όμως βεβαιότητα ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να βρει τη λύση.

«Η προσέγγιση από τους υποτιθέμενους δανειστές μας που δεν ήρθαν ούτε τουλάχιστον όπως τους παλιούς τοκογλύφους δεν ήταν προσπάθεια για στήριξη και δανεισμό για λεφτά που θα επιστρέφαμε πίσω. Μας μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά πίσω στο μυαλό τους είχαν τη διάλυση του πιο βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, του τομέα των υπηρεσιών», είπε.

Πρόσθεσε ότι πίσω από αυτή την διάλυση, ήθελαν να κυνηγήσουν τους Ρώσους ολιγάρχες «που κατά αυτούς βρίσκονται μόνο στην Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος».

Μίλησε για προσβλητική στάση των Γερμανών βουλευτών στις επαφές τους στην Κύπρο. «Μας έλεγαν για ξέπλυμα ωσάν και αυτό δεν γίνεται στη δική τους τη χώρα. Μας μίλησαν για δελτίο των μυστικών τους υπηρεσιών. Θα θέλαμε να το δούμε και να δούμε τι λένε οι δικές τους υπηρεσίες για ξέπλυμα στη δική τους τη χώρα. Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους και θέλουν να τις λύσουν, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος».

Όπως είπε, «με αυτή τους τη συμπεριφορά όχι μόνο διαλύουν το τραπεζιτικό μας σύστημα, κατεδαφίζουν τον πυλώνα της οικονομίας μας των υπηρεσιών χάνουν για πάντα την αξιοπιστία του τραπεζιτικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης».

Οι Κύπριοι, είπε, είναι πιο Ευρωπαίοι από τους άλλους, και είπε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σκέφτηκε ούτε την ευρωζώνη ούτε την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταθετών.

Το μόνο, συνέχισε, που τον ενδιέφερε ήταν οι γερμανικές εκλογές και η διάλυση της Κύπρου ως κέντρο υπηρεσιών.

«Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Δεν ανέμενα ποτέ όταν νέος φοιτητής ήμουν από τους πρώτους πους στήριζα την ευρωπαϊκή πορεία ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα ήταν αυτή η συμπεριφορά. Εάν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την Ευρώπη», επισήμανε.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι πρέπει να πάει το μήνυμα ότι ουδέποτε θα δεχθούμε να φανούμε ανέντιμοι έναντι των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν το τραπεζιτικό μας σύστημα.

Διερωτήθηκε τι θα κάνουν με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης εάν η Κύπρος αποδεχθεί το κούρεμα.

«Εάν αποδεχθούμε αυτή τη φόρμουλα για τα δέκα δις, τι θα κάνουν για τους άλλους; Δεν θα κουρεύουν 6 και 10%, θα κουρεύουν 30 και 40 % για να μπορέσουν να στηρίξουν αυτές τις χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά που πρέπει να βρει την αντίστασή της.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι η επόμενη ημέρα θέλει περισσότερη μεθοδικότητα από την Κύπρο, με αρκετό πατριωτισμό.

Η απόφαση που λαμβάνεται σήμερα, πρόσθεσε, είναι υπεύθυνη αλλά και πολύ επικίνδυνη.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι χρειάζεται προσπάθεια, να εργαστούμε όλοι για να βρούμε μια τρίτη επιλογή. «Δεν μπορεί να είναι λύση η Τρόικα τους είδαμε, πρέπει να φύγουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συλλούρης, Απαράδεκτη, Eurogroup,syllouris, aparadekti, Eurogroup