Συλλούρης: Προοπτικές λύσης του Κυπριακού μόνο μέσω ΕΕ και κεκτημένου

15:06 27/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού θα δημιουργηθούν «μόνο αν αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ για να επιφέρουμε κόστος στην Τουρκία», διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Μιλώντας κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΥΡΩΚΟ

στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να προσφέρει υπόβαθρο προτάσεων, ιδεών και καλών εφαρμογών για το Κυπριακό αλλά και να αποτελέσει τη κοινή βάση διαπραγμάτευσης και να γίνει ο καταλύτης της λύσης.

Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και που θα έχει ως εγγύηση το δημοκρατικό της χαρακτήρα και τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ, μπορεί να είναι αποδεκτή και βιώσιμη.

«Γιατί θα ενώνει και δε θα διχοτομεί την Κύπρο. Γιατί θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να ζουν μαζί υπό καθεστώς πλήρους ισονομίας ως πολίτες της ΕΕ» όπως εξήγησε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ μετέφερε προς όλους τους αξιωματικούς και ναύτες της Βάσης τις θερμές ευχές για χρόνια πολλά των αξιωματούχων, των στελεχών και μελών του ΕΥΡΩΚΟ. «Ευχόμαστε» είπε, «το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου να φέρει στις καρδιές όλων μας την αισιοδοξία, το κουράγιο και τη δύναμη για να εργαστούμε για ένα καλύτερο και ελεύθερο αύριο».

Δήλωσε ακολούθως ότι η Κύπρος σήμερα διέρχεται μιας επικίνδυνης κρίσης που την επηρεάζει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά. «Στο εσωτερικό οι πολίτες ασφυκτιούν κάτω από το ασήκωτο βάρος της ακρίβειας, της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης, ενώ οι θεσμοί στον τόπο μας έχουν καταρρακωθεί από αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι αμύντορες και οι υπερασπιστές τους, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή».

Ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα προκλητικά επιχειρεί να δημιουργήσει εκ νέου ένταση στην περιοχή μας και πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό «φανερώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση, όπου με το φόβο η πλευρά μας να χρεωθεί κόστος στις διαπραγματεύσεις, ο κύριος Χριστόφιας επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική των επικίνδυνων υποχωρήσεων που μας έφερε πολύ πίσω από τις διαχρονικές γραμμές ασφαλείας της πλευρά μας».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Αγκυρα στο Κυπριακό εργάζεται μεθοδικά, με διορατικότητα και υλοποιεί αργά και σταθερά την νεοοθωμανική πολιτικής της στην περιοχή μας ενώ «αντίθετα, η πλευρά μας, δεκαετίες τώρα αδυνατεί να χαράξει μια σταθερή, ρεαλιστική και διεκδικητική στρατηγική που να οδηγεί σε μια δίκαιη, ασφαλή και βιώσιμη λύση».

Πρόσθεσε δε πως η αδυναμία να υπάρξει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, «συμπληρώνεται με την αφέλεια κάποιων επιτήδειων που κατάφεραν να γίνει κυρίαρχη η άποψη ότι, αν σταματήσουμε να μιλούμε για κατοχή, για απελευθέρωση, για επιστροφή, τότε δημιουργούμε προοπτικές λύσης».

«Προοπτικές λύσης δημιουργούμε μόνο αν αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ, που μας ε

Keywords
Τυχαία Θέματα