Συμφωνία VTT Vasiliko Ltd και J and P Group για ανέγερση τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών

18:22 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η VTT Vasiliko Ltd και η J and P Group ανακοινώνουν την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με αντικείμενο την ανέγερση τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, μια επένδυση ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κέντρο.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή του τερματικού αναμένεται να αρχίσει σε δύο βδομάδες και να ολοκληρωθεί το 2014.

Σε πρώτη φάση, το τερματικό θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 357 χιλ. m³ καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ,

καύσιμα αεροσκαφών, μαζούτ) και με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης η χωρητικότητα θα ανέλθει στις 643 χιλ. m³.

Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί αποβάθρα δεξαμενόπλοιων με τέσσερα σημεία πρόσδεσης. Η αποβάθρα θα εκτείνεται 1200m στη θάλασσα και θα περιλαμβάνει δύο βραχίονες φόρτωσης ανά σημείο πρόσδεσης ανά προϊόν με ικανότητα φόρτωσης / εκφόρτωσης 1250 m³/h.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας με την J and P, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Vasiliko Ltd, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε: «Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας επένδυση, που θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου ενεργειακών προϊόντων, μέσω της εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφόρτωσης πετρελαιοειδών από και προς τη διεθνή αγορά”.

”Παράλληλα, θα αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες με τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης αλλά θα γίνουν εφικτές και συνεργασίες για παροχή αποθηκευτικών επιλογών για την εγχώρια αγορά και για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών. Επιπρόσθετα, σε ευρύτερο πλαίσιο, θα ενισχυθεί η διεθνής εμπιστοσύνη προς την Κύπρο για ξένες επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες”, είπε.

Για την κατασκευή του τερματικού καυσίμων της VTT Vasiliko Ltd εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν πέραν των 600 θέσεων εργασίας εντός του 2012, ενώ για τη λειτουργία και διαχείριση του υπολογίζεται ότι θα εργοδοτηθούν 60 άτομα από την Κύπρο.

Επιπρόσθετες θέσεις εργασίας παροχής υπηρεσιών θα δημιουργηθούν για υποστήριξη του τερματικού και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

O Γενικός Διευθυντής της J and P, Ευθύβουλος Ιακωβίδης, δήλωσε ότι: «Το έργο αυτό είναι μοναδικό για την Κύπρο και απαιτεί εξειδίκευση, τεχνογνωσία και ικανότητα στην εκτέλεση. Η J and P, με τις εμπειρίες της σε παρόμοια πολύπλοκα έργα στο εξωτερικό, θα αρχίσει το έργο άμεσα και θα το ολοκληρώσει όπως προβλέπεται στη σύμβαση, σε 24 μήνες την πρώτη φάση και σε 26,5 μήνες τη δεύτερη».

Μέσα από τις δραστηριότητες του τερματικού, εκτιμάται ότι η Κύπρος θα εισπράττει 18 εκατ. ευρώ τον χρόνο από λιμενικούς δασμούς, ενώ το κράτος θα έχει επιπρόσθετα εισοδήματα από τη φορολογία των εταιρειών που θα εμπορεύονται τα προϊόντα τους μέσα από το συγκεκριμένο τερματικό.

Η VTT Vasiliko Ltd είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, θυγατρική της VTTI B.V. Η VTTI είναι κοινοπραξία δύο εταιρειών, με επενδύσεις σε τερματικά αποθήκευσης πετρελαιοειδών συνολικής χωρητικότητας 8.5 εκατ. m³.

Οι μέτοχοι της VTTI είναι ο ολλανδικός κολοσσός Vitol, μια από

Keywords
Τυχαία Θέματα