Συμφωνία για εκεχειρία

20:25 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών οργανώσεων της Λωρίδας της Γάζας, με έναρξη ισχύος από τις 9, ανακοίνωσαν προ ολίγου στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμρ και των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές

συμφώνησε στη σύναψη εκεχειρίας, χωρίς όμως άμβλυνση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας οφείλεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου σε διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ο οποίος τασσόταν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και στον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η οποία πρωταγωνιστεί στην μεσολαβητική προσπάθεια, επέστρεψε σήμερα, μετά τις επαφές του στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλλα και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Η προοπτική διπλωματικής επίλυσης της κρίσης απειλήθηκε και από την βομβιστική επίθεση (την πρώτη από το 2006) που σημειώθηκε νωρίτερα σε λεωφορείο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 21νας άνθρωποι, εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νέες αιματηρές ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν και στη Γάζα που μετρά συνολικά 139 νεκρούς -ανάμεσά τους 34 παιδιά- σε οκτώ ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα