Συμφωνία για εξυγίανση τραπεζών από Ευρωπαίους ηγέτες, αντιδράσεις Γερμανίας

19:14 28/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν την Παρασκευή ότι επιθυμούν να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος του χρόνου για τον τρόπο που θα εξυγιαίνονται χρεοκοπημένες τράπεζες σε Ευρωπαϊκό παρά σε εθνικό επίπεδο, δεικνύοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εργασία που γίνεται παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις λόγω των επερχόμενων εκλογών στη χώρα το Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

έθεσε εν αμφιβόλω το κατά πόσο θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής με τέτοιες εξουσίες θα προϋπόθετε να τροποποιηθεί η Συνθήκη της ΕΕ, μια διαδικασία που θα ήταν χρονοβόρα και πολιτικά επικίνδυνη.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη σε ένα ενδιάμεσο βήμα προς το εγχείρημα που είναι γνωστό ως τραπεζική ένωση, το οποίο συμπεριλαμβάνει πιο αυστηρή εποπτεία των τραπεζών και συντονισμένη επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων.

Η συμφωνία προνοεί ότι οι επενδυτές και οι πλούσιοι καταθέτες θα μοιράζονται το κόστος μελλοντικών καταρρεύσεων τραπεζών πριν τους φορολογούμενους.

Αυτή η κίνηση ωθεί την ΕΕ πιο κοντά στο βάλει ένα τέλος στα πακέτα διάσωσης που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους εδώ και χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει δημόσια κατακραυγή.

Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει κοινούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών της ΕΕ όταν αντιμετωπίζουν δικές τους τράπεζες. Δεν επιτρέπει το διαμοιρασμό εξουσιών ή χρηματοοικονομικού κόστους για το κλείσιμο ή τη διάσωση τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα για τη δημιουργία ενός κεντρικού σώματος στην ΕΕ που θα χειρίζεται τράπεζες υπό κατάρρευση, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που λειτουργούν εκτός εθνικών συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αναμένεται να προτείνει τον Ιούλιο πως θα δημιουργηθεί μια τέτοια κεντρική υπηρεσία, που θα ονομάζεται Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM), παρόλο που μερικοί αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι η δημιουργία μιας κεντρικής αρχής με εξουσίες κλεισίματος τραπεζών σε χώρες της ευρωζώνης θα προϋπόθετε τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, αλλιώς θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση της Συνθήκης και έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να αναλάβει η ίδια το ρόλο της αρχής εξυγίανσης για να αποφευχθεί η ανάγκη τροποποίησης νομοθεσιών για την δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού οργάνου. Αλλά το Βερολίνο απέρριψε και αυτή την ιδέα.

«Η Γερμανία έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες η Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να διαχειριστεί μια τέτοια κεντρική αρχή ή να λειτουργήσει ως σώμα εξυγίανσης. Αν θέλουμε νέες αρμοδιότητες τότε αυτές θα πρέπει να διασυνδεθούν με τροποποιήσεις της Συνθήκης», είπε η κ. Μέρκελ σε διάσκεψη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της η Γαλλία εξέφρασε τη θέση ότι οι διεργασίες για την τραπεζική ένωση θα πρέπει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γίνεται κάτω από τις πρόνοιες των υφιστάμενων συνθηκών προτού να γίνουν σκέψεις για οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της Συνθήκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυτό είναι αναγκαίο τότε μπορεί να γίνει.

«Αν φαινόταν ότι είναι νομικά απαραίτητο να τροποποιηθεί η Συνθήκη, θα το πράτταμε, αλλά αυτό θα ήταν υπό το νομικό πρίσμα και σε καμία περίπτωση υπό πολιτικό πρίσμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο, στις Βρυξέλλες.

«Προτού να φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών», πρόσθεσε.

Σε μια ένδειξη της ιδιαίτερης πολιτικής ευαισθησίας του θέματος, αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι η Γερμανία προσπάθησε να αφαιρέσει παντελώς τον όρο «τραπεζική ένωση» από το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου.

«Στο προσχέδιο συμπερασμάτων σήμερα το πρωί ο όρος τραπεζική ένωση είχε εξαφανιστεί και είχε αντικατασταθεί με πιο ασαφείς όρους. Εμείς, προτείναμε εκ νέου τη δέσμευσή μας σε μια τραπεζική ένωση», ανάφερε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα κατά τη διάρκεια δικής του δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα