Συμφώνησαν για ”κούρεμα” 50% του ελληνικού χρέους

09:05 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως επήλθε συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζιτών στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τους όρους του «γαλλογερμανικού άξονα» για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Ετσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες

δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους.

Μετά από την επίτευξη της συμφωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι « Η προσπάθεια των τραπεζών είναι μια προσπάθεια των 100 δισ. ευρώ».

Η είδηση προήλθε από αξιωματούχο της Ε.Ε., ο οποίος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία με τις τράπεζες να αποδεχθούν ζημίες ύψους 50% των ελληνικών ομολόγων τους, σε μια κίνηση-κλειδί για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Νωρίτερα, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε οριακό σημείο, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των τραπεζιτών, με αντικείμενο το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διακόπηκε η συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης (Γιουνκέρ, Μέρκελ και Σαρκοζί) με την επικεφαλής του ΔΝΤ (Λαγκάρντ) και του γενικού διευθυντή του IIF (Νταλάρα), καθώς δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Μετά το γεγονός αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνιζε πως, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν οι τραπεζίτες, θα επιβληθεί μονομερές «κούρεμα», το οποίο θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε νέα συνάντηση με τον Τσ. Νταλάρα, θέτοντάς του «τελεσίγραφο» είτε να αποδεχθεί «κούρεμα» 50% του χρέους είτε να επιβληθεί μονομερώς με απόφαση της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για αρχική συμφωνία γύρω στο 50%, με εθελούσια συμμετοχή των ιδιωτών. Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως η συζήτηση «έχει φύγει από τα ποσοστά και εστιάζεται πλέον σε τεχνικά ζητήματα», ενώ σημειώνουν πως επιπροσθέτως, ξασφαλίζεται καλύτερη μεταχείριση της χώρας μας όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού.

Από την πλευρά της, η ομάδα των μεγάλων τραπεζών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό χρέος. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος ή για συγκεκριμένο κούρεμα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IIF (Institute of International Finance) Τσάρλς Νταλάρα. «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο, προς αναζήτηση μίας εθελοντικής συμφωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, είχε ανακοινωθεί από Ευρωπαίο αξιωματούχο πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν οι ίδιοι στη διάρκεια της νύχτας με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες για να τις πείσουν να αποδεχθούν μία απώλεια της τάξης του 50%. «Θέλουν να συναντηθούν με τις τράπεζες» με αυτό το σκοπό, πρόσθ

Keywords
Τυχαία Θέματα