Συναντήσεις Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για κυπριακό μνημόνιο

19:49 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά επαφών και συζητήσεων με σημαντικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη διασφάλιση ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού προγράμματος για την Κύπρο, αλλά

και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και την αξιοπιστία της Κύπρου ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, καθώς και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, με τον κ. Αναστασιάδη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ακύρωσε όλες τις συναντήσεις του για σήμερα (είχε προγραμματισμένη συνάντηση και με τον κ. Αναστασιάδη), λόγω του γεγονότος ότι η ψεσινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε, συνεχίστηκε μέχρι την 5η πρωινή ώρα, σήμερα.

Στον κ. Σόιμπλε, ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τα θέματα που απασχολούν την κυπριακή πλευρά και τον ενημέρωσε για το γεγονός ότι στην Κύπρο η Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα τυγχάνει, με μεγάλη πλειοψηφία, της υποστήριξης της κοινωνίας, παρά το μεγάλο κόστος που αυτή συνεπάγεται εις βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και γενικά του λαού.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξήγησε στον κ. Σόιμπλε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός στήριξαν τα νομοσχέδια του Μνημονίου παρά τις διαφωνίες που διατηρούν.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη γρήγορης εξασφάλισης σταθερότητας στη χώρα, αναφέροντας ότι εκείνο που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην τεθούν περαιτέρω απαιτήσεις από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, το Ecofin και το Eurogroup. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού επέδωσε και γραπτώς τις θέσεις αυτές στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει, τόσο στις συνομιλίες του με τους κ.κ. Μπαρόζο, Μέρκελ, Γιούνκερ, Κατάινεν, Κένι και Σόιμπλε, όσο και με τους άλλους ηγέτες του ΕΛΚ, να αποτρέψει την προσθήκη περαιτέρω όρων στο Μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνηθεί, με στόχο να μην καταστεί πιο άδικο και κατ’ επέκταση αναποτελεσματικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα