Συναντήσεις με Ομπάμα και Πούτιν για την Συρία θα έχει ο Ερντογάν

14:18 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συναντήσεις με τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα έχει στο περιθώριο της συνόδου των G20 δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ετοιμότητά του για κάθε είδους συμμαχίες στο θέμα της Συρίας, υπενθυμίζοντας την δήλωση Πούτιν ότι εάν δημοσιοποιηθεί κάτι τέτοιο (απόδειξη χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις Άσαντ) θα διαφοροποιήσει τη στάση του ανάλογα. Χαρακτήρισε δε πολύ ενδιαφέρουσα

την προσέγγιση να δηλώνει ο Πούτιν ότι είναι ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση και να είναι θιασώτης ή στο πλευρό των Σύριων σε περίπτωση που έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, «στο τέλος ότι και να χρησιμοποιήσετε στην επίθεση, το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος και για μας αυτό είναι έγκλημα. Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Το να σκοτώνεις, είπε, είναι έγκλημα είτε είναι με βομβαρδισμό, είτε με ελικόπτερα, είτε με τανκ, είτε με χημικά όπλα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρέσβης, Χουσείν Αβνί Μποτσαλί επιστρέφει στο Κάιρο και αν αλλάξουν οι προϋποθέσεις και οι κατευθύνσεις στην Αίγυπτο, θα το αξιολογήσουν ανάλογα. Ήταν δε καυστικός με την επικείμενη επίσκεψη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι δεν μπορούν να δώσουν τίποτα ούτε στο Ιράκ, ούτε στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να πάρουν παρά μόνο να τους πουν «ορίστε και εμείς έτσι κάναμε τα πραξικοπήματα».

Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν και τις δηλώσεις του βοηθού ΥΠΕΞ της Συρίας, Φαϊζάλ Ελ Μικντάτ στον ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Δαμασκό όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως σε περίπτωση μιας επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, η Δαμασκός δεν θα χτυπήσει μόνο το Ισραήλ, αλλά την Ιορδανία και την Τουρκία. Η απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν – προστίθεται – ήταν άμεση λέγοντας «η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο ανά πάσα στιγμή. Η Συρία πόσο είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο; Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ κινητικότητα υπήρξε χθες το απόγευμα στην νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία καθώς ένα αεροσκάφος τύπου C-17 της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε στις 18.15, χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση για το φορτίο του. Ωστόσο, σημειώνεται, δεν έχει παρατηρηθεί καμιά κινητικότητα όσον αφορά το πυραυλικό σύστημα Πάτριοτ που έχει τοποθετηθεί στη βάση από τις 26 Οκτωβρίου. Σημειώνεται δε ότι το περασμένο Σάββατο στην βάση προσγειώθηκαν τέσσερα μεταφορικά αεροπλάνα των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα