Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ισλανδίας είχε ο Αβ. Νεοφύτου

10:41 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ενταξιακή πορεία της Ισλανδίας αλλά και θέματα ενέργειας ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το πρωί στα γραφεία του ΔΗΣΥ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλανδίας Ossur Skarphedinsson, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ισλανδίας περιστράφηκε κυρίως στο ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους

Ισλανδούς και ζητούν τη βοήθεια της Κύπρου, και ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο που θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης , στις διαπραγματεύσεις τους δηλαδή για ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ.

«Eνα από τα κυρίαρχα ζητήματα που είναι παρά πολύ σημαντικό αλλά και ευαίσθητο για την Ισλανδία, όπως μας εξηγήθηκε, είναι το θέμα της αλιείας που είναι ο πιο σημαντικός σήμερα οικονομικός παράγοντας στην Ισλανδία, τους εξηγήσαμε ότι είμαστε και εμείς μια χώρα με ιδιαίτερες ευαισθησίες, όπως ήταν το θέμα της ναυτιλίας και των ξένων επενδύσεων, κατανοούμε τις ευαισθησίες τους και ότι θα είμαστε υποστηρικτικοί στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα ενέργειας και όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «η Ισλανδία μελετά τρόπους να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια δια υποθαλάσσιων καλωδίων στην κεντρική Ευρώπη και είναι και η χώρα που παράγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πολύ χαμηλό κόστος, σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη».

«Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δώσουμε σημασία και να το εξετάσουμε εις βάθος, η Κύπρος πέρα από τη δυνατότητα να εξάγει φυσικό αέριο, μπορεί, και υπάρχουν πράγματι δυνατότητες να εξάγει και ηλεκτρική ενέργεια», σημείωσε ο Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι το παράδοξο είναι πως «ενώ συζητάμε αυτές τις προοπτικές και τις δυνατότητες, η Κύπρος παραμένει μια από τις πιο ακριβές χώρες όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να βρούμε τρόπο αμέσως να λύσουμε το πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα