Ήρθε ο καιρός για μια πολυμερή, δηλώνει ο Οζερσάι

08:46 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εάν είχαν δοθεί απαντήσεις στις τ/κ προτάσεις, στη συνάντηση του Greentree θα είχαν λυθεί τρία κύρια θέματα, δήλωσε ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι εκφράζοντας την πεποίθηση ότι επρόκειτο για την αναβολή μιας σημαντικής ευκαιρίας.

Σε δηλώσεις του στο ”τ/κ πρακτορείο ειδήσεων” μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Οζερσάι είπε ότι οι προτάσεις τους ήταν εποικοδομητικές και ”εάν είχαν θετική απάντηση ή τουλάχιστον εάν μπορούσαμε να έχουμε μια απάντηση, αυτά τα

τρία κύρια θέματα θα είχαν λυθεί. Από αυτή την άποψη, είναι βέβαιο ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε ή αναβλήθηκε”.

Εμπιστεύονται, είπε, τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα συνεχίσουν να πιέζουν τη διαδικασία γιατί πλέον υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Οζερσάι εξέφρασε την ικανοποίηση της τ/κ πλευράς για την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντας ότι στο θέμα της πολυμερούς διάσκεψης στην οποία ο Μπαν Γκι μουν είχε κάνει αναφορά στην επιστολή του της 6ης Ιανουαρίου τώρα έχει περιγραφεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο πότε σε και ποια περίπτωση αυτή η διάσκεψη θα γίνει.

Αυτό, συνέχισε, δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανένα και ούτε την ε/κ πλευρά γιατί, όπως υποστήριξε, αυτή η διαδικασία δεν ήταν ”ανοικτού τέλους” και ο ΓΓ του ΟΗΕ το είχε πει πολλές φορές στο παρελθόν. ”Και στη χθεσινή δήλωση οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σε ένα είδους χρονοδιαγράμματος, είναι μια προέκταση αυτής της αντίληψης. Στην πραγματικότητα ο ΓΓ με έναν σταθερό και συνεπή προς τον εαυτό του τρόπο έφερε τη διαδικασία βήμα βήμα εδώ. Δεν ήταν έκπληξη για κανέναν”. Ξεκαθάρισε, συνέχισε, μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο πώς, πότε και με ποιον τρόπο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ποιους θα καλέσει σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη ο ΓΓ του ΟΗΕ για να υποστηρίξει ότι εάν σε περίπτωση που η έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ τον Μάρτιο είναι θετική, τον Απρίλιο – Μάιο θα πάνε σε μια τελευταία συνάντηση.

Ηρθε ο καιρός για μια πολυμερή διάσκεψη, η αξιολόγηση αυτή είναι του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος την τελευταία μέρα το είπε πολλές φορές, ανέφερε ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη. Εάν η έκθεση του κ. Ντάουνερ τον Μάρτιο, πρόσθεσε, είναι αρνητική δεν είναι ξεκάθαρο το τί θα γίνει, υποστηρίζοντας ότι μια αρνητική αξιολόγηση μπορεί να είναι και το τέλος της διαδικασίας όταν δει κάποιος την ημερομηνία της 1ης Ιουλίου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς ότι η ε/κ πλευρά παίζει με το χρόνο και προσπαθεί να επιμηκύνει τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι γίνεται προσπάθεια επιβολής της λύσης.

Η διεθνής διάσκεψη, συνέχισε, είναι για την τ/κ πλευρά ένα μέσον για την επίτευξη του στόχου που είναι μια περιεκτική λύση και ένα από τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης, πρόσθεσε, ένας τρόπος για να γίνει μια διαδικασία πάρε – δώσε μεταξύ των κεφαλαίων.Ένα από τα κεφάλαια, είπε ο κ. Οζερσάι, αφορά και τις εγγυήσεις και αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς τις εγγυήτριες χώρες, Τουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα