Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με εμπορικές τράπεζες

12:17 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τις εμπορικές τράπεζες θα έχει το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής για να συζητήσουν το θέμα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών που έχει πληγεί μετά την απομείωση κατά 60% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατείχαν στα χαρτοφυλάκια τους.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, θα συμμετάσχουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας

Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός και ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Ο κ. Σιαρλής ανέφερε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου που θα τύχει άμεσου χειρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι είναι δέσμευση του κράτους να εξαντλήσει όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση κεφαλαίων και αν υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οφείλει να το διερευνήσει.

Είπε ακόμη ότι η συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται ως το τελευταίο μέτρο και συμπλήρωσε ότι είναι υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν εναπόκειται στις τράπεζες να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν ή όχι ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε 1,56 δισεκατομμύριο ευρώ και για την Λαϊκή Τράπεζα στο 1,971 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 να έχουν καλύψει το κεφαλαιακό τους έλλειμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα