Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

15:33 30/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια από τις διαταραχές λήψης τροφής που παρατηρείται περισσότερο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (ΝES). Όπως καταλαβαίνουμε και απ’ την ονομασία του, είναι ένα σύνδρομο κατά το οποίο το άτομο ξυπνάει τη νύχτα και δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν φάει πρώτα κάτι (μπορεί να συμβεί αρκετές φορές σε ένα βράδυ). Προσοχή, μη νομίσουμε ότι έχουμε ΝES αν λόγω εργασίας (νυχτερινή βάρδια) ή λόγω συγκεκριμένου τρόπου ζωής ξενυχτάμε και τρώμε το βράδυ.

Όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ιωάννης Ανθούλας, υπάρχουν συγκεκριμένα

κριτήρια που χαρακτηρίζουν αυτή τη διαταραχή. Σύμφωνα μ’ αυτά παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση τροφής (υπερφαγικό επεισόδιο) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, μετά το δείπνο και αφού το άτομο έχει ήδη πέσει για ύπνο και η διάρκεια του είναι πάνω από 2 μήνες.

Υπάρχει δραματική αύξηση της πείνας, κατά τη διάρκεια της νύχτας με αϋπνία, νευρικότητα, ανησυχία, μειωμένη διάθεση, κατανάλωση των 20-50% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων με μια αίσθηση απώλεια ελέγχου (σαν να το σπρώχνει μια ξένη δύναμη) και ανορεξία το επόμενο πρωί που συνοδεύεται από τύψεις. Το είδος των τροφίμων που προτιμούνται κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων είναι φαγητά πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη (Junk food, γλυκά και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες) και ίσως περιλαμβάνουν και την κατανάλωση κάποιου ποτού( σ’ αυτή τη περίπτωση ονομάζεται NEDS-σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας/κατανάλωσης ποτού)….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα