Συνεχίστηκε η αντεξέταση του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τον Ευστάθιο Ευσταθίου

16:44 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίστηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η αντεξέταση του 7ου μάρτυρα κατηγορίας Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπουργού  Αμυνας Κώστα Παπακώστα και των τέως Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Πάμπο Χαραλάμπους.

Σε υποβολή του ο κ. Ευσταθίου ότι τα πυρομαχικά στα εμπορευματοκιβώτια του πλοίου «Monchegorsk» ήταν περιουσία της Εθνικής Φρουράς, ο Γεωργιάδης είπε πως όσες φορές διατάχθηκε να ανοίξει ένα εμπορευματοκιβώτιο αυτό γινόταν με εντολές ενός ή δύο Υπουργών ή ακόμα και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε άλλη υποβολή του κ. Ευσταθίου πως όταν τα εμπορευματοκιβώτια κατασχέθηκαν στις 13/2/2009, έγιναν περιουσία του κράτους, ο μάρτυρας είπε «όχι» και εξήγησε πως η Διευθύντρια του Τελωνείου είχε αναφέρει ότι το φορτίο ήταν περιουσία του κράτους και όχι της Εθνικής Φρουράς.

Σε ερώτηση ποιος φορέας του κράτους θα έκανε επιθεωρήσεις στο φορτίο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της έκρηξης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «ευθύνη μου ήταν να επισημάνω τους κινδύνους γραπτώς για ένα φορτίο, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, που ανήκε σε άλλο κρατικό φορέα και ήταν σε προσωρινή φύλαξη. Η ηγεσία θα αποφάσιζε, οι άλλοι κρατικοί φορείς θα μας έδιναν οδηγίες» είπε.

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στην επιστολή της 28/5/2009 που συνέταξε ο μάρτυρας που είναι όπως είπε «η ασπίδα όλων των δικαιολογιών που δίνει αυτές τις μέρες» και η οποία επεσήμανε τους κινδύνους. Απευθυνόμενος στο μάρτυρα ο κ. Ευσταθίου είπε «λες ότι στη στρατιωτική σου ειλικρίνεια και τιμή πως με αυτή την επιστολή εκτέλεσες την αποστολή σου και απαλλάσσεσαι των ευθυνών σου;»

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «οποιοσδήποτε που είχε εξουσία να πάρει αποφάσεις για αυτό το έγγραφο όφειλε να πάρει αποφάσεις ή μέτρα ή όφειλε να διατάξει να ληφθούν μέτρα. Το ποιους θα διέτασσαν να πάρουν μέτρα ήταν οι προϊστάμενοι που έπρεπε να διατάξουν για να ληφθούν μέτρα» είπε.

Σου υποβάλλω συνέχισε ο κ. Ευσταθίου ότι το στέγαστρο στα εμπορευματοκιβώτια δεν είχε να κάνει με την προστασία των ανθρώπων που ήταν στη ναυτική βάση. Ο μάρτυρας είπε ότι «ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα» και πρόσθεσε πως σ’ αυτή τη περίπτωση τηρήθηκε η τακτική του «σαλαμιού» δηλαδή αφού «η προσωρινότητα ουδέποτε τερματίστηκε, η τελική απάντηση ουδέποτε ήρθε από αυτούς που έπρεπε να τη δώσουν, αυτοί το έπαιρναν σιγά-σιγά, πήγαινε εντέχνως λίγο-λίγο, 3-3 μήνες».

Σε υποβολή του συνηγόρου υπεράσπισης ότι ο μάρτυρας τα λέει όλα αυτά σε ακόμα μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες, να τις ρίξει αλλού και από κατηγορούμενος να γίνει κατήγορος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «οι οδηγίες που παίρναμε ήταν να μην κάνετε τίποτε, ουδέποτε αναιρέθηκε η αρχική απόφαση για φύλαξη του φορτίου προς αποφυγή κλοπής ή δολιοφθοράς και ουδέποτε μας έδωσαν, αυτοί που έ

Keywords
Τυχαία Θέματα