Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ιδιωτών πιστωτών

11:26 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές της σημείωσαν πρόοδο την Πέμπτη στις συνομιλίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές και θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται την Παρασκευή, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μέσα σε λίγες ημέρες.

Η Αθήνα χρειάζεται μια συμφωνία γρήγορα για να αποφύγει μια χαοτική χρεοκοπία,

όταν θα λήξει τον ερχόμενο Μάρτιο ομόλογο μεγάλης αξίας. Οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμβάλει σε μια συμφωνία για να θέσει εκ νέου βιώσιμα οικονομικά της χώρας.

”Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά θέματα και σημειώθηκε πρόοδος. Θα συνεχίσουν την Παρασκευή και κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο επίσης”, δήλωσε ανώτερος Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

”Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία πολύ σύντομα”, σημείωσε.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το οποίο καθοδηγεί τις συνομιλίες εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών, επίσης επικαλείται πρόοδο και σημειώνει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Καμία πλευρά δεν αποκάλυψε οτιδήποτε λεπτομέρειες.

Υστερα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων σε σχέση με το κουπόνι ή το επιτόκιο, που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για τα νέα ομόλογα που θα ανταλλάξει για το υφιστάμενο χρέος, η προσοχή έχει στραφεί στο κατά πόσον η ΕΚΤ και άλλοι δημόσιοι πιστωτές θα ακολουθήσουν τους ιδιώτες πιστωτές για αποδοχή απωλειών.

Μια ημέρα μετά που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αποδεχθεί απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερα δημόσια κεφάλαια για να καλύψουν ένα έλλειμμα στο δεύτερο σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Ηταν η πρώτη φορά που ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι θα χρειαστεί περισσότερο δημόσιο χρήμα για να διασωθεί η Ελλάδα, πέρα του προγραμματισμένου πακέτου διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα