Συνέδριο για τη Βιοπαρακολούθηση του Ανθρώπου

10:23 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διήμερο συνέδριο με τίτλο «Βιοπαρακολούθηση του Ανθρώπου (ΒΠΑ) – Σύνδεση του Περιβάλλοντος με την Υγεία και Στήριξη Πολιτικών Αποφάσεων» θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου στην Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν 140 σύνεδροι από 30 διαφορετικές χώρες (27 Ευρωπαϊκές, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ), καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Παγκόσμιας Οργάνωσης

Υγείας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται, θέμα του συνεδρίου είναι η ΒΠΑ ως σύνδεσμος περιβάλλοντος – υγείας και εργαλείο υποστήριξης πολιτικής.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλά φυσικά και ανθρωπογενή χημικά καθημερινά. Η Βιοπαρακολούθηση του Ανθρώπου (ΒΠΑ, “Human Biomonitoring”, HBM) είναι η καταμέτρηση περιβαλλοντικών χημικών ουσιών σε ανθρώπινα δείγματα (π.χ. αίμα ή ούρα).

Η ΒΠΑ, σημειώνει, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη των περιβαλλοντικών ασθενειών και την προστασία της υγείας του ανθρώπου, δεδομένου ότι παρέχει ένα άμεσο μέτρο των επιπέδων περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.

Σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, προσθέτει, η ΒΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί κατά πόσον το επίπεδο της έκθεση του γενικού πληθυσμού σε περιβαλλοντικούς ρύπους είναι αποδεκτή ή κατά πόσο επιβάλλεται η λήψη μέτρων.

Επί του παρόντος, συνεχίζει η ανακοίνωση, δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά έργα, τα “COPHES” (που χρηματοδοτείται από το 7ο ΠΠ της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της ΕΕ) και “DEMOCOPHES” (που χρηματοδοτείται από τις συμμετέχουσες χώρες και τα ταμεία LIFE+ της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ) δοκιμάζουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια εναρμονισμένη προσέγγιση ΒΠΑ που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 17 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το συνέδριο, αναφέρει, έχει ως στόχο να συγκεντρώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – τους επιστήμονες που μετέχουν στα δύο έργα, διεθνείς εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους της χημικής βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών – για την πρώτη δημόσια ανακοίνωση αποτελεσμάτων σχετικά με την έκθεση των Ευρωπαίων στο κάδμιο, τον υδράργυρο, φθαλικές ενώσεις, κοτινίνη (μεταβολίτης της νικοτίνης και δείκτης έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου) και  φθαλικές ενώσεις και  δισφαινόλη-Α , ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, για συζητήσεις σχετικά με τις Ευρώπη επίπεδο των προσπαθειών για την εναρμόνιση των η βιοπαρακολούθηση του ανθρώπου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται γνωστά τέτοια αποτελέσματα από τόσες πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος), με ενιαία μεθοδολογία που να επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ χωρών.

Σημαντικές ομιλίες  θα δοθούν   από το   Διευθυντή του Τμήματος για κλιματικές Αλλαγές  του στο  γραφείο  του Επιτρόπου της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία  ,Δρ Α Tilche ,και από τον Δρ Jurgen  Angerer από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας και Πρόληψης στο Πανεπιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα